Καλησπέρα σας και πάλι! I'm back!!! :)
Δεν ήξερα πώς να "γιορτάσω" την επιστροφή μου στο γράψιμο, στο blog μου και την μαγειρική. Οπότε ήθελα να μοιραστώ με εσάς ένα απλό και αγαπημένο κέικ, αυτό που φτιάχνω πιο συχνά απο οτιδήποτε άλλο. Κέικ μαρμπέ βανίλια και σοκολάτα φυσικά!
Αυτό το κέικ έχει φτιαχτεί και φαγωθεί εδω και μερικές μέρες, αλλά εσείς μπορείτε (για να μην σας το επιβάλλω με ένα πρέπει) να το φτιάξετε άμεσα. Τί και αν είναι καλοκαίρι και οι περισσότεροι προτιμούμε φρουτένια γλυκά? Αυτό εδώ το κέικ θα καταφέρνει πάντα να συναρπάζει τον ουρανίσκο μου.
Το φτιάχνω οποιαδήποτε στιγμή και για όλες τις περιστάσεις. Για να έχω να τσιμπάω κάτι στην δουλειά, για τις απογευματινές μου λιγουρίτσες αλλά και για την όμορφη μυρωδιά που γεμίζει το σπίτι μου κάθε φορά που το φτιάχνω. Ένα υπέροχο και εύκολο γλυκό που τρώγεται χειμώνα - καλοκαίρι με ευχαρίστηση. 'Ισως το καλακαίρι μπορείτε να το συνοδεύσετε με μία μπάλα παγωτό της αρεσκείας σας.
Θέλω να μοιραστώ ένα κομμάτι απο αυτό το κέικ με όλους εσάς, γιατί πολλές φορές έτσι νιώθω όταν κάθομαι να γράψω για αυτό το blog, σαν να κάθομαι να μιλάω με φίλους, πίνοντας καφεδάκι και απολαμβάνοντας ένα κομμάτι κέικ.
Υλικά :
500gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250gr βούτυρο (1+1/2 φλυτζ.τσαγιού) σε θερμοκρασία δωματίου, συν λίγο ακόμα για το βουτύρωμα της φόρμας
440gr ζάχαρη κρυσταλλική (2+1/2 φλυτζ.τσαγιού)
4 αυγά (μεσαίου μεγέθους)
260ml γάλα (1+1/4 φλυτζ.τσαγιού)
2 κουτ. σούπας κακάο
2 κουτ. γλυκού σιρόπι βανίλιας
λίγη ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα (προεραιτικά)
Προετοιμασία - Εκτέλεση :
Στο μπόλ του μίξερ (ή σε ένα μεγάλο μπόλ) χτυπάμε για 2-3 λεπτά το βούτυρο, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.
Ρίχνουμε τμηματικά την ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ασπρίσει το μείγμα μας.
Ρίχνουμε τα αυγά ένα - ένα, χτυπώντας τα πολύ καλά. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3 λεπτά ακόμα. Μετά προσθέτουμε διαδοχικά και το γάλα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι κατευθείαν μέσα στο μπόλ του μίξερ και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα εως ότου τα υλικά ενσωματωθούν καλά στο μείγμα.
Αδειάζουμε την μισή ποσότητα του μείγματος σε ένα δεύτερο μπολ.
Στο ένα ρίχνουμε την βανίλια, στο άλλο το κακάο και ανακατεύουμε ξεχωριστά το καθένα,μέχρι να ενσωματωθούν καλά.
Στην φόρμα του κέικ, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κουτάλι ή μια σπάτουλα, γεμίζουμε με εναλλασόμενες κουταλιές μείγματος βανίλιας και σοκολάτας.
Βυθίζουμε μέσα στο μείγμα ένα μαχαίρι και ανακατεύουμε ελαφρά κάνωντας κυκλικές κινήσεις, ώστε να δημιουργηθούν "νερά".
Έχουμε ήδη προθερμάνει τον φούρνο μας στους 180 C. Βάζουμε την φόρμα στο χαμηλό ράφι του φούρνου και ψήνουμε για 30 λεπτά. Μετά, την τοποθετούμε στο μεσαίο ράφι για άλλο τόσο χρόνο ή μέχρι όταν εισάγουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρό.
Βγάζουμε την φόρμα απο τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει. Μετά αφαιρούμε το κέικ και σερβίρουμε σε κομμάτια.
Demi, xoxo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου