Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Κέικ λεμονιού με παπαρουνόσπορο

Εδώ και δύο εβδομάδες ο καιρός έχει χαλάσει και συνομωτεί υπέρ μου καθώς εγώ βρίσκομαι μόνο σε φάση χειμωνιάτικη. Να περνάω ήσυχα, χουχουλιάρικα, ζεστές στιγμές με ταινίες και μαγειρική φυσικά. Ένα κέικ λοιπόν ήταν απαραίτητο να ψηθεί, αν μη τί άλλο για να ζεστάνει το σπίτι, κι έτσι κι έγινε.




Το άρωμα του λεμονιού είναι συγκλονιστικό! Το ξύσμα μαζί με τον χυμό δίνουν ένταση στην γεύση και στο άρωμα. Ένα κεικ αφράτο, ελαφρώς νωπό στο κέντρο του με διάσπαρτα χιλιάδες παπαρουνοσποράκια να δίνουν μια τραγανή υφή επίσης. Το τέλειο και χαμηλών τόνων επιδόρπιο.
Σκέτο θα σταθεί επάξια δίπλα στο ζεστό τσάι ή τον καφέ σας, αλλά και με παγωτό θα σας ενθουσιάσει είτε τους καλοκαιρινούς μήνες είτε για τους πιο τολμηρούς τώρα το χειμώνα.


Υλικά:

200 gr βούτυρο (συν λίγο ακόμα για την φόρμα του κέικ)
1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
4 αυγά
1/2 φλυτζάνι γάλα
3 κουτ. σούπας παπαρουνόσπορο
ξύσμα απο τρία λεμόνια
2 κουτ. γλυκού baking powder
3 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (συν λίγο ακόμα για την φόρμα του κέικ)


και για το γλάσο (προαιρετικά)
2 φλυτζάνια ζάχαρη άχνη
και χυμό απο μισό λεμόνι


tip 1: Όποτε μια συνταγή περιέχει ξύσμα λεμονιού, το λεμόνι θα πρέπει να είναι ακέρωτο (αν δεν έχετε την τύχη να το μαζέψετε απο την λεμονιά σας ή έστω του γείτονα...)
tip 2: Αν ο παπαρουνόσπορος σας φαίνεται πολύς και τον θέλετε πιο διακριτικό μέσα στο κέικ, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα στο μισό 


Προετοιμασία - Εκτέλεση:

Στο μπώλ του μίξερ (ή σε ένα μεγάλο μπώλ) βάζουμε το βούτυρο και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για λίγα λεπτά, μέχρι να αφρατέψει. Ρίχνουμε τμηματικά την ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα.


Στην συνέχεια προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, χτυπώντας τα πολύ καλά. Μόλις ομογενοποιηθούν, σταματάμε το χτύπημα.


Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε και πάλι σε χαμηλή ταχύτητα. Παίρνουμε μια σπάτουλα (κατά προτίμηση σιλικόνης) και αρχίζουμε να ενσωματώνουμε σταδιακά στο μείγμα τον παπαρουνόσπορο και το ξύσμα λεμονιού. Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι και το baking powder λίγο - λίγο να ενσωματωθεί και αυτό.


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε την φόρμα του κέικ πολύ καλά (σιμιζάρουμε) τινάζοντας το περιττό αλέυρι. 


Αδειάζουμε το μείγμα στην φόρμα και ψήνουμε στους 180 C για 40' - 50'. 


Μόνο μετά απο 45 λεπτά ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου και μπίγουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ. Αν βγει στεγνό, χωρίς υπολείμματα ζύμης, τότε το κέικ είναι έτοιμο. Αλλιώς, συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 λεπτά ακόμα.

Μόλις το κέικ είναι έτοιμο, το βγάζουμε απο τον φούρνο και το τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα. Το αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά και έπειτα ξεφορμάρουμε, αφήνωντας το μετά πάνω στην σχάρα για να κρυώσει εντελώς.


Τέλος, ώρα για το γλάσο λεμονιού! Είναι δεδομένο πως όταν ένα γλάσο προστεθεί πάνω απο ένα κέικ, το κέικ τότε ήδη έχει περάσει σε άλλη διάσταση και η γεύση του έχει απογειωθεί.
Σε ένα μπώλ βάζουμε την ζάχαρη άχνη και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Ανάλογα πόσο πηχτό ή ρευστό το θέλουμε ρίχνουμε λιγότερο ή περισσότερο χυμό.


Περιχύνουμε το κέικ αφού πρώτα το έχουμε τρυπήσει σε αρκετά σημεία, για να το απορροφήσει.



Καλή επιτυχία!!!


Υ.Γ. : Ως γνωστόν, με την μουσική εκφράζομαι καλύτερα απο τα λόγια οπότε σας αφήνω ένα σχετικό τραγούδι.



Demi, xoxo



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου