Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Τραγανή στριφτόπιτα με φέτα, μέλι, παπαρουνόσπορο και σουσάμι

Γειά σας και πάλι! Το ξέρω έχω μέρες να εμφανιστώ με καινούρια ανάρτηση, αλλά ο Φεβρουάριος ήταν ένας γεμάτος μήνας, με αρκετές συναισθηματικές εναλλαγές αλλά και αλλαγές στην δουλειά μου. Ανυπομονώ λοιπόν να τα αφήσω πίσω μου αυτά, να ξεχαστώ κάνοντας αυτό που ξέρω καλά, δηλαδή να μαγειρεύω και να υποδεχτώ γεμάτη χαρά τον Μάρτιο, όπου αναμένεται να είναι αρκετά ιδιαίτερος μήνας όπως σας έχω αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτηση
Σκεφτόμουν λοιπόν μέρες τί να φτιάξω... και επειδή όπως θα έχετε ήδη καταλάβει έχω περισσότερο κλίση στα γλυκά, είπα να κάνω κάτι αλμυρό αυτή την φορά. Ήθελα και δεν ήθελα όμως να ψαχτώ για κάτι διαφορετικό. Έτσι κατέληξα σε μια ασφαλή λύση, την συνταγή της τυρόπιτας. 




Ναι μπορεί να φαίνεται κάτι απλό, αλλά όλες/οι μας έχουμε μια δική μας συνταγή όπως την φτιάχνει η μαμά μας ή η γιαγιά μας. Βέβαια στην περίπτωση μου, η δική μου αρχική συνταγή, φαινόταν πολύ κλασσική για να μην πω εύκολη και απλή. Φύλλο κουρού με σπιτική μπεσαμέλ και φέτα. Δεν μου αρκούσε λοιπόν, ήθελα το "κάτι άλλο" να δημιουργήσω. Έχοντας την τάση λοιπόν να ψάχνω και να πειραματίζομαι, τόλμησα και έφτιαξα μια στριφτόπιτα.


Και είναι πιο σπάνιο να την φτιάξεις καθώς είναι λίγο "μπελαλίδικη" και είναι διαφορετική οπτικά και το πιο σημαντικό, δεν υπάρχει η "μάχη της γωνίας". Την πέτυχα και με το παραπάνω, κατά τις προσδοκίες μου, και είμαι πολύ περήφανη για το τελικό αποτέλεσμα.


Υλικά:

Για τα φύλλα:
1 πακέτο φύλλο κρόυστας
1 φλυτζάνι βούτυρο (λιωμένο)
1 αβγό
1/4 φλυτζανιού γάλα
1 κουτ. σούπας σουσάμι
1 κουτ. σούπας παπαρουνόσπορο
3 κουτ. σούπας μέλι


Για την γέμιση:
3 αβγά
200 ml κρέμα γάλακτος (πλήρης 35% λιπαρά)
80 gr γραβιέρα τριμμένη
300 gr μυζήθρα τριμμένη
200 gr φέτα θρυμματισμένη
2 κουτ. σούπας δυόσμο
2 κουτ. σούπας μέλι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο



Προετοιμασία - Εκτέλεση:

Ξεκινάμε με την ετοιμασία της γέμισης. Σε ένα μεγάλο μπώλ βάζουμε τα αβγά και την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε πολύ καλά με ένα σύρμα. 


Προσθέτουμε όλα τα τυριά και ανακατεύουμε να αναμειχθούν όλα τα υλικά. Έπειτα ρίχνουμε τον δυόσμο, το μέλι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Εγώ έριξα άφθονο καθώς μου αρέσει αρκετά να έχει μια πικάντικη γεύση.



Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C και συνεχίζουμε με την διαδικασία του να φτιάξουμε τα φύλλα. Αρχικά βουτυρώνουμε ελαφρώς, με ένα πινέλο, ένα ταψί διαμέτρου 28 εκ. 
Παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας και αλέιφουμε με το πινέλο όλη του την επιφάνεια με βούτυρο. Στην μια άκρη (την μικρότερη σε μήκος) απλώνουμε 2 κουταλιές της σούπας απο την γέμιση.


Τυλίγουμε προσεκτικά το φύλλο σε ρολό.


Μεταφέρουμε το ρολό στο ταψί, κυκλικά στην περιφέρειά του. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα φύλλα, προσέχωντας να τοποθετήσουμε τα "ρολά" στο ταψί κυκλικά, ξεκινώντας εκεί που τελείωσε το προηγούμενο και μη αφήνωντας κενά. 
Μόλις τελειώσουμε με τα φύλλα και έχουμε φτιάξει έναν "σαλίγκαρο", σε ένα μπωλάκι χτυπάμε το αβγό με το γάλα και περιχύνουμε τα φύλλα με το μείγμα.


Στο τέλος πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τον παπαρουνόσπορο.


Ψήνουμε την πίτα μας για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα και να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα και τραγανή υφή. 


Μόλις είναι έτοιμη, την βγάζουμε απο τον φούρνο και ζεσταίνουμε ελαφρώς σε ένα μπρίκι το μέλι. Περιχύνουμε την ζεστή πίτα με λίγο απο το ζεσταμένο μέλι.



Περιμένουμε λίγο να κρυώσει πριν την κόψουμε και την καταναλώσουμε. Τρώγεται σαφώς καλύτερα ζεστή, αλλά αν τύχει και περισέψει κανένα κομμάτι, είναι τέλεια και κρύα.

Δοκιμάστε να την φτιάξετε και θα κάνετε τρομερή εντύπωση!

Demi, xoxo


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου