Πάει ένας μήνας, ίσως και παραπάνω που δεν έχω γράψει στο blog μου. Όχι δεν σας ξέχασα φίλες και φίλοι μου! Απλά είχα λίγες μέρες άδεια, όπου και περίμενα πώς και πώς για να ξεκουραστώ και να χαλαρώσω, αλλά η ζωή βλέπετε δεν μας τα έφερε ακριβώς έτσι. Αυτά βέβαια δεν μπορείς να τα προγραμματίσεις... Οπότε, συγχωρέστε με γιατί μου πήρε λίγο παραπάνω χρόνο να επανέλθω. Δεν θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο τώρα, ίσως σε κάποιο άλλο post που έχω σκεφτεί να κάνω... Θα δείτε...
Ο Σεπτέμβριος μπήκε πριν απο λίγες μέρες και μαζί του έχει φέρει τις πρώτες σοδιές απο υπέροχα, κατακόκκινα και κρουστά μήλα!! Το προηγούμενο Σάββατο λοιπόν, κάνοντας την καθιερωμένη μου βόλτα για ψώνια στην τοπική λαϊκή είδα τους πάγκους γεμάτους με μήλα απο το Πήλιο. Δεν άντεξα και αγόρασα σχεδόν δύο κιλά. Φυσικά είχα στο μυαλό μου να μαγειρέψω κάτι, που καιρό τώρα μου το είχαν ζητήσει κιόλας. Όχι δεν έιναι μηλόπιτα, ούτε κέικ μήλου. Κάτι λίγο πιο ξενόφερτο θα έλεγα και πιο συγκεκριμένα, ένα στρούντελ με μήλα (στα αγγλικά apple strudel και αντίστοιχα στα γερμανικά apfelstrudel)!
Το κλασσικό strudel φτιάχνεται με δική του χειροποίητη ζύμη, αλλά εγώ έκανα μια πιο γρήγορη και απλή εκδοχή με φύλλο σφολιάτας. Ζεστά κομματάκια μήλου με κανέλλα μέσα σε φύλλο κρούστας που θα σας κάνουν να χάσετε το ενδιαφέρον σας για το κέικ μήλου και θα το ερωτευτείτε!
Υλικά:
1 κιλό μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
4 φέτες ψωμί του τόστ, χωρίς κόρα
4 κουτ. σούπας βούτυρο, λιωμένο
3/4 φλιτζ. καστανή ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1 φλιτζ. σταφίδες
1 φλιτζ. καρύδια, λίγο σπασμένα
1 κουτ. σούπας κονιάκ
ξύσμα λεμονιού
2 φύλλα φρέσκιας σφολιάτας
λίγο ακόμα βούτυρο για το άλειμμα
άχνη ζάχαρη για το γαρνίρισμα
Προετοιμασία -Εκτέλεση:
Αρχικά καθαρίζουμε την φλούδα απο τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπώλ όπου θα βάλουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
Τρίβουμε σε ψίχουλα τις φέτες του τόστ και τα ρίχνουμε και αυτά στο μπώλ. Μαζί επίσης το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη, την κανέλα, τις σταφίδες, τα καρύδια, το κονιάκ και το ξύσμα απο το λεμόνι.
Τα ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι.
Σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί, απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας. Αραδιάζουμε στην μέση και κατα μήκος της σφολιάτας την μισή γέμιση με τα μήλα. Κόβουμε πλαγιώς, αριστερά και δεξιά, λωρίδες με το ίδιο μέγεθος. Αλείφουμε τις λωρίδες με λίγο βούτυρο και αρχίζουμε το "πλέξιμο" όπου εναλλάξ σκεπάζουμε την γέμιση. Νομίζω οτι δεν μπορώ να σας το περιγράψω καλύτερα, οπότε δείτε και τις παρακάτω εικόνες για να μην σας μπερδέψω περισσότερο.
Συνεχίζουμε με το δεύτερο στρούντελ κατά τον ίδιο τρόπο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στπυς 180 C στις αντιστάσεις, για περίπου 40 λεπτά, ελέγχοντας πότε θα ροδίσουν.
Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζουμε απο τον φούρνο και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν. Στο μεταξύ εγώ, είχα μια ακόμα ιδέα και εφόσον ήταν δύο, είπα να μην τα κάνω και τα δύο με ζάχαρη άχνη. Οπότε στο δεύτερο, έφτιαξα ένα γρήγορο γλάσο λεμονιού!(1 κούπα ζάχαρη άχνη & 2 κουταλιές χυμό λεμόνι, τα ανακατεύτε με ένα σύρμα μέχρι να πήξει λίγο). Στο πρώτο λοιπόν έριξα ζάχαρη άχνη (και για όσους θέλουν μπορούνα ρίξουν και επιπλέον κανέλλα απο πάνω για έξτρα άρωμα) και στο δέυτερο το γλάσο λεμονιού.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. είτε με φέτες μήλου ή για ακόμα πιο γκράντε απόλαυση με χτυπημένη κρέμα.! Όπου μεταξύ μας, πιστεύω οτι του ταιριάζει απίστευτα η χτυπημένη κρέμα, αλλά εγώ είπα να μην το παρακάνω τόσο αυτή τη φορά. Next time ;)
Απολαύστε το στρούντελ με μήλα!
Demi, xoxo
Μας έλειψες, πολύ καλη συνταγή !
ΑπάντησηΔιαγραφή