Αχχχ… Ναι, το ξέρω, πάει καιρός
που έχουμε να τα πούμε. Δεν μπορώ να δικαιολογηθώ με τίποτα νομίζω. Αλλά βρε
κορίτσια (και αγόρια θέλω να ελπίζω), μαζεύτηκαν τόσο πολλά τώρα τον
Σεπτέμβριο, που δεν προφταίνω! Δουλεία, σπίτι, κοινωνικές υποχρεώσεις, και πού
και πού καμιά έξοδος. Ξέρετε ο Σεπτέμβρης είναι μήνας προσαρμογής λένε. Λογικό
καθώς μόλις έχεις γυρίσει από ένα ήσυχο καλοκαίρι και πρέπει να ξαναμπείς σε
ρυθμούς ρουτίνας, όπου εδώ στην Αθήνα είναι αρκετά έντονοι.
Έεε έτσι και εγώ, μάλλον μου πήρε λίγο παραπάνω καιρό. Μα δεν σημαίνει βέβαια πως δεν μαγειρεύω όλο αυτό το διάστημα. Ζω μέσα από αυτό! Απλά ο χρόνος είναι αρκετά περιορισμένος και δεν προφταίνω να σας βγάλω, όπως θα ήθελα, τις συνταγές που κάνω. Γιατί αν είναι να γίνει μπακαλίστικα, ας το αφήσω καλύτερα...
Έεε έτσι και εγώ, μάλλον μου πήρε λίγο παραπάνω καιρό. Μα δεν σημαίνει βέβαια πως δεν μαγειρεύω όλο αυτό το διάστημα. Ζω μέσα από αυτό! Απλά ο χρόνος είναι αρκετά περιορισμένος και δεν προφταίνω να σας βγάλω, όπως θα ήθελα, τις συνταγές που κάνω. Γιατί αν είναι να γίνει μπακαλίστικα, ας το αφήσω καλύτερα...
Έτσι λοιπόν, έχοντας πάει
επίσκεψη ένα σ/κ σε φιλικό σπίτι σε χωριό της Καλαμάτας, τη Λογγά, βρέθηκα
τελικά να γυρίζω στην Αθήνα με μια σακούλα γεμάτη ζαρζαβατικά. Πιο
συγκεκριμένα, με κάτι μελιτζάνες, από άλλη «διάσταση». Και μεγάλες (με το
συμπάθιο) μα και τόσο γευστικές (τις είχαμε ήδη τεστάρει σε μουσακά)! Οπότε τις εκμεταλλεύτηκα αμέσως και στρώθηκα
στο μαγείρεμα αυτών.
Ξέφυγα λίγο απο τις παραδοσιακές συνταγές για μελιτζάνες, όπως παπουτσάκια, ιμάμ ή τηγανιτές με κόκκινη σάλτσα και έφτιαξα μελιτζάνες ογκρατέν.
Υλικά:
4 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε φέτες (εγώ είχα και μία μελιτζάνα Σαντορίνης - είναι η λευκή)
1 κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1/4 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
250 γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο
250 γρ. φέτα θρυμματισμένη
μαϊντανό ψιλοκομμένο
250 γρ. γιαούρτι
3 αυγά
1/2 φλυτζ. τσαγιού γάλα
1 ντομάτα κομμένη σε ροδέλες
φρυγανιά τριμμένη
αλάτι
πιπέρι
Προετοιμασία - Εκτέλεση:
Αρχικά πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε φέτες. Τις απλώνουμε σε ταψί και τις ψήνουμε για 10 λεπτά στους 200 C μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Μόλις είναι έτοιμες, τις βγάζουμε απο τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.
Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και σωτάρουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να "μαραθούν". Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 10 - 12 λεπτά. Ρίχνουμε όσο αλάτι και πιπέρι επιθυμούμε και προσθέτουμε τον μαϊντανό.
Στην συνέχεια, σε ένα μεγάλο μπώλ, βάζουμε τα 3 αυγά και τα χτυπάμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το γάλα και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
Και τώρα ήρθε η ώρα της ετοιμασίας του ταψιού για τον φούρνο. Σε ένα λαδωμένο ταψί ή ένα pyrex, βάζουμε μια στρώση μελιτζάνες. Απο πάνω ρίχνουμε λίγη ποσότητα απο τα δύο τυριά. Έπειτα περιχύνουμε με λίγη απο την σάλτσα ντομάτας και το μείγμα των αυγών.
Συνεχίζουμε με δεύτερη στρώση μελιτζάνες κ.ο.κ.
Στο τέλος, καλύπτουμε με τις ροδέλες ντομάτας. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 C για 45 - 60 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο σας).
Μόλις πάρει ένα χρυσαφί χρώμα, απο την φρυγανιά που έχει κάνει μια ωραία κρούστα, το βγάζουμε απο τον φούρνο. Το αφήνουμε να κρυώσει και στην συνέχεια κόβουμε για να σερβίρουμε.
Στην δική μου βέβαια περίπτωση, επειδή είχα κόσμο στο σπίτι, δεν πρόλαβα να το βγάλω απο τον φούρνο, και έπεσαν όλοι μετα μανίας να το φάνε κατευθείαν απο το ταψί (και ας έκαιγε). Λογικό αφού το σπίτι είχε μοσχομυρίσει καθ'ολη την διάρκεια του μαγειρέματος. Η παραπάνω φωτογραφία είναι λίγα δευτερόλεπτα πριν την επίθεση!
Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα για φιλικό τραπέζι και σε όσους είναι λάτρεις της μελιτζάνας, όπως εγώ!
Demi,xoxo
Ξέφυγα λίγο απο τις παραδοσιακές συνταγές για μελιτζάνες, όπως παπουτσάκια, ιμάμ ή τηγανιτές με κόκκινη σάλτσα και έφτιαξα μελιτζάνες ογκρατέν.
Υλικά:
4 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε φέτες (εγώ είχα και μία μελιτζάνα Σαντορίνης - είναι η λευκή)
1 κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1/4 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
250 γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο
250 γρ. φέτα θρυμματισμένη
μαϊντανό ψιλοκομμένο
250 γρ. γιαούρτι
3 αυγά
1/2 φλυτζ. τσαγιού γάλα
1 ντομάτα κομμένη σε ροδέλες
φρυγανιά τριμμένη
αλάτι
πιπέρι
Προετοιμασία - Εκτέλεση:
Αρχικά πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε φέτες. Τις απλώνουμε σε ταψί και τις ψήνουμε για 10 λεπτά στους 200 C μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Μόλις είναι έτοιμες, τις βγάζουμε απο τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.
Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και σωτάρουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να "μαραθούν". Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 10 - 12 λεπτά. Ρίχνουμε όσο αλάτι και πιπέρι επιθυμούμε και προσθέτουμε τον μαϊντανό.
Στην συνέχεια, σε ένα μεγάλο μπώλ, βάζουμε τα 3 αυγά και τα χτυπάμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το γάλα και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
Και τώρα ήρθε η ώρα της ετοιμασίας του ταψιού για τον φούρνο. Σε ένα λαδωμένο ταψί ή ένα pyrex, βάζουμε μια στρώση μελιτζάνες. Απο πάνω ρίχνουμε λίγη ποσότητα απο τα δύο τυριά. Έπειτα περιχύνουμε με λίγη απο την σάλτσα ντομάτας και το μείγμα των αυγών.
Συνεχίζουμε με δεύτερη στρώση μελιτζάνες κ.ο.κ.
Στο τέλος, καλύπτουμε με τις ροδέλες ντομάτας. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 C για 45 - 60 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο σας).
Μόλις πάρει ένα χρυσαφί χρώμα, απο την φρυγανιά που έχει κάνει μια ωραία κρούστα, το βγάζουμε απο τον φούρνο. Το αφήνουμε να κρυώσει και στην συνέχεια κόβουμε για να σερβίρουμε.
Στην δική μου βέβαια περίπτωση, επειδή είχα κόσμο στο σπίτι, δεν πρόλαβα να το βγάλω απο τον φούρνο, και έπεσαν όλοι μετα μανίας να το φάνε κατευθείαν απο το ταψί (και ας έκαιγε). Λογικό αφού το σπίτι είχε μοσχομυρίσει καθ'ολη την διάρκεια του μαγειρέματος. Η παραπάνω φωτογραφία είναι λίγα δευτερόλεπτα πριν την επίθεση!
Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα για φιλικό τραπέζι και σε όσους είναι λάτρεις της μελιτζάνας, όπως εγώ!
Demi,xoxo
*Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρήγου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου