Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Σιμιγδαλένιος χαλβάς για την Καθαρά Δευτέρα

Φέτος την Καθαρά Δευτέρα, έχω αναλάβει εξ' ολοκλήρου το τραπέζι να είναι γεμάτο με σπιτικά σαρακοστιανά εδέσματα, φτιαγμένα απο τα χεράκια μου. Φυσικά η ταραμοσαλάτα μαζί με τη λαγάνα έχουν την τιμητική τους, αλλά σίγουρα θα δώσουμε τη δέουσα σημασία και στην μυρωδάτη και γευστική γαριδομακαρονάδα που θα πλαισιώσει την κρύα σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια και το ψητό χταποδάκι.

Καλά όλα αυτά, αλλά αυτό που θα τελειώσει γλυκά την ημέρα αυτή, θα είναι ο σιμιγδαλένιος χαλβάς που έφτιαξα μόλις σήμερα το μεσημέρι.




Υλικά:

Για το σιρόπι:
2 & 1/2 φλυτζ. ζάχαρη
4 φλυτζ. νερό
φλούδα λεμονιού.
φλούδα πορτοκαλιού
1 ξυλάκι κανέλας

Για τον χαλβά:
1 φλυτζ. ελαιόλαδο
1 φλυτζ. σιμιγδάλι ψιλό
1 φλυτζ. σιμιγδάλι χοντρό
1/2 φλυτζ. σταφίδα κορινθιακή
1/2 φλυτζ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
1 κουτ. σούπας κανέλα

Προετοιμασία - Εκτέλεση:

Ξεκινάμε φτιάχνοντας το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε την ζάχαρη με το νερό, το ξυλάκι κανέλας και τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού. Βράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.


Στη συνέχεια, σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο. Έπειτα ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το καβρουρδίζουμε, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να σκουρίνει λίγο. Προσθέτουμε τη σταφίδα, τη κανέλα και τα αμύγδαλα.


Βγάζουμε το τηγάνι απο την φωτιά. Με μια κουτάλα ρίχνουμε σιγά σιγά σιρόπι στο σιμιγδάλι. Θέλει προσοχή πολύ όμως γιατί καίει πολύ το μείγαμ και μπορέι να πεταχτεί. Ξαναβάζουμε για λίγο ακόμα το τηγάνι στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δούμε οτι ο χαλβάς ξεκολλάει.


Τέλος αδειάζουμε το χαλβά σε μία φόρμα και τον αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.


Demi, xoxo


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου