Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Το μπριάμ

Το μπριάμ είναι απο εκείνα τα σπιτικά φαγητά που καθόρισαν τον τρόπο με τον οποίο απολαμβάνω και βιώνω το φαγητό, και όσο και αν διευρύνω τους γαστρονομικούς μου ορίζοντες, ποτέ δεν θα πάψω να λαχταράω τα πιάτα με τα οποία μεγάλωσα.





Είναι ένα πιάτο λαχανικών - πατάτες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, ντομάτες - ψημένα στο φούρνο με κρεμμύδια, φρέσκο μαϊντανό και μπόλικο ελαιόλαδο. Μαγειρεύεται καθημερινά, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, σε εκατοντάδες ελληνικά σπίτια και πάντα είναι διαφορετικό. Οι εκδοχές του είναι πολλές, ανάλογα από ποιό μέρος της Ελλάδας είναι κανείς, και τις περισσότερες φορές τα υλικά του καθορίζονται απο το τί υπάρχει στο ψυγείο. Η δική μου εκδοχή, είναι αυτή της μαμάς μου, που το φτιάχνει έτσι πεντανόστιμο που μοσχοβολάει το σπίτι, τα τελευταία τριάντα περίπου χρόνια.

Υλικά :

5 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες όπως επιθυμείτε
4 μεσαίου μεγέθους κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
5 κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
4 μεσαίες μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες
Ένα ματσάκι φρέσκο μαϊντανό (είτε ψιλοκομμένο, είτε κομμένο με το χέρι)
4 μεσαίου μεγέθους ντομάτες, καθαρισμένες και κομμένες στον τρίφτη
250 ml ελαιόλαδο (1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο)
150 gr πελτέ ντομάτας - pummaro
350 ml νερό (1,5 σχεδόν ποτήρι νερό)
Αλάτι
Πιπέρι

Προετοιμασία - Εκτέλεση :

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 C.

Αρχικά τοποθετούμε στον πάτο του ταψιού τις πατάτες, τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες. Έπειτα προσθέτουμε τα κομμένα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τις ντομάτες και ρίχνουμε τον κομμένο μαϊντανό απο πάνω. 





Προσθέτουμε το pummaro μέσα στα 350 ml νερού και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Περιχύνουμε με αυτό όλα τα λαχανικά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε με μία κουτάλα, προσέχωντας μην λιώσουμε τα λαχανικά και το τοποθετούμε στον προθερμασμένο φούρνο.



Το μπριάμ θα είναι έτοιμο μετά απο περίπου 2 με 2,5 ώρες (ανάλογα τον φούρνο), όπου τα λαχανικά θα έχουν μαλακώσει, θα έχουν πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα και θα έχουν γίνει τραγανά στις άκρες. 


Αφού το βγάλετε απο τον φούρνο, αφήστε το λίγο να κρυώσει πριν το σερβίρετε στα πιάτα. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέτε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό απο πάνω και σίγουρα θα το συνοδεύσετε με τύρι φέτα και φρέσκο ζυμωτό ψωμί!
Καλή σας όρεξη,

Demi, xoxo




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου