Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Μαρμελάδα βερίκοκο με συνταγή της γιαγιάς μου


Ξεκινάω λοιπόν την πρώτη μου ανάρτηση με μια καλοκαιρινή, γευστική, που να γλείφεις τα δάχτυλά σου συνταγή, την μαρμελάδα βερίκοκο. Αυτή η μαρμελάδα με πηγαίνει χρόνια πίσω, όταν ήμουν μικρή και παρακολουθούσα την γιαγιά μου και την μαμά μου να την φτιάχνουν. Ποτέ δεν πίστευα πως θα την έφτιαχνα μόνη μου, και να που τα κατάφερα και εγώ.
Είναι από τις πιο κλασσικές αυθεντικές συνταγές οπότε θεωρώ πως το καλό πράμα πρέπει να μοιράζεται κι έτσι δεν μπορώ παρά να μοιραστώ μαζί σας αυτήν εδώ τη συνταγή για μια επιτυχημένη μαρμελάδα.




Υπάρχει κανείς άραγε που να μην γνωρίζει την μαρμελάδα βερίκοκο? Στην Ελλάδα είναι από τις πιο κλασσικές αυτή την εποχή. Υπάρχει κανείς μας άραγε που να μην την έχει φάει με ζεστό ψωμί το πρωί ή ακόμα και σε γλυκό το απόγευμα στον καφέ?
Αν αναρωτιέστε αν αξίζει τον κόπο να φτιάξετε σπιτική μαρμελάδα αφού μπορείτε να την βρείτε παντού, να σας πω ότι είναι τόσο εύκολη και γρήγορη που ναι, αξίζει να τη φτιάξετε. 
Υ.Γ. : Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα φρούτα πέρα από βερίκοκα, όπως κεράσια, βατόμουρα, φράουλες ή οποιοδήποτε άλλο φρούτα εποχής.



Υλικά :


3,0kg βερίκοκα (ολόκληρα με το κουκούτσι)
2,0kg ζάχαρη κρυσταλλική

Προετοιμασία - Εκτέλεση :

Στην αγορά θα προσπαθήσετε να διαλέξετε καλογινωμένα (αλλά όχι παραγινωμένα) βερίκοκα Μπεμπέκου. 


Αρχικά τα πλένουμε πολύ καλά, όπως είναι με την φλούδα. Παίρνουμε ένα μπολ όπου θα βάλουμε τα βερίκοκα που θα καθαρίσουμε. Ένα ένα το ανοίγουμε στην μέση, βγάζουμε το κουκούτσι, καθαρίζουμε πάνω και κάτω τις δύο άκρες και κανένα τυχόν μαυράκι της φλούδας και το κόβουμε σε τέσσερα κομματάκια. Προσοχή, δεν τα ξεφλουδίζουμε!
Στην συνέχεια, με μία ζυγαριά ζυγίζουμε τα κομμένα βερίκοκα. Εμένα στα 3kg βερίκοκα, τελικά μου βγήκε το καθαρό βάρος 2kg.


Η αναλογία φρούτου και ζάχαρης σε αυτή την μαρμελάδα, που δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό φρούτο αλλά ούτε και ξινό, είναι 1:1. Οπότε θα χρησιμοποιήσουμε 2kg ζάχαρη.


Αφού λοιπόν τα έχουμε καθαρίσει, τα βάζουμε στην κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσουμε για να τα βράσουμε, μαζί με την ζάχαρη και τα αφήνουμε για μερικές ώρες στο ψυγείο χωρίς να τα ανακατέψουμε.


Στο χρονικό αυτό διάστημα, πλένουμε πολύ καλά τα βαζάκια που θα γεμίσουμε με μαρμελάδα και τα αφήνουμε έξω στον ήλιο μέχρι να στεγνώσουν πολύ καλά.


Και τώρα το τελικό στάδιο. Όπως έχουμε την κατσαρόλα γεμάτη με τα κομμένα βερίκοκα και την ζάχαρη, τα βάζουμε στο μάτι της κουζίνας σε δυνατή φωτιά. 

 



Συνολικά το βράζουμε για περίπου 35 λεπτά. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην μας κολλήσει. Μόλις αρχίσει να βράζει, ξαφρίζουμε με μία κουτάλα όλη την άφρη γιατί αλλιώς αυτό θα πικρίσει την μαρμελάδα μας.


Συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το ανακάτεμα.


Σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα για λίγες ώρες, ώστε να κρυώσει η μαρμελάδα μας.


Επιτέλους η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη για να γεμίσουμε τα βαζάκια μας.


Ανυπομονώ να την δοκιμάσω μαζί με βούτυρο στο πρωινό μου. Ελπίζω σύντομα να δοκιμάσετε και εσείς να την φτιάξετε, καθώς δεν είναι τόσο δύσκολη όσο αρχικά νόμιζα.
Περιμένω εντυπώσεις, σχόλια, παρατηρήσεις αλλά και τις δικές ίσως φωτογραφίες με το τελικό σας αποτέλεσμα.

Demi, xoxo


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου