Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Χούμους με πιπεριά Φλωρίνης

Νόστιμο, θρεπτικό και πανεύκολο στην παρασκευή του. Hummus στα αραβικά σημαίνει "ρεβύθια" και είναι λογικό, καθώς είναι το κύριο συστατικό του! Παραδοσιακά παρασκευάζεται απο ρεβύθια, ταχίνι, ελαιόλαδο και λεμόνι με την προσθήκη διάφορων μπαχαρικών. 




Η συνταγή που έφτιαξα εγώ είναι ένας συνδυασμός των βασικών υλικών με μια μικρή προσθήκη απο πιπεριά Φλωρίνης. Ο καθένας βέβαια μπορεί να αφαιρέσει ή να προσθέσει κάποιο υλικό ανάλογα με τις προτιμήσεις του.

Παρακάτω θα σας δείξω, πώς μέσα σε λίγα λεπτά (εε εντάξει προϋποθέτει μια μικρή προετοιμασία απο το προηγούμενο βράδυ, αλλά και πάλι δεν είναι τίποτα πολύπλοκο) μπορείτε να φτιάξετε το χούμους, που μπορείτε να το συνδυάσετε με ρεβυθοκεφτέδες φυσικά (τα γνωστά φαλάφελ δηλαδή), αραβικά πιτάκια αλλά και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας.

Υλικά:

200 gr ρεβύθια ξερά
χυμό απο 1 λεμόνι
4 κουτ. σούπας ταχίνι
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο (λιωμένη)
3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
μισή πιπεριά Φλωρίνης (ψιλοκομμένη)
1 κουτ. γλυκού κύμινο
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Προετοιμασία - Εκτέλεση:

Απο το προηγούμενο βράδυ, έχουμε βάλει τα ρεβύθια σε ένα μπώλ με νερό για να μουλιάσουν. Την επόμενη ημέρα που θέλουμε να φτιάξουμε το χούμους, τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά. Μόλις γίνουν, τα στραγγίζουμε και κρατάμε ένα φλύτζάνι απο το νερό που έβρασαν.

Βάζουμε τα ρεβύθια στο μπλέντερ με το χυμό λεμονιού, το ταχίνι, το λιωμένο σκόρδο, το κύμινο και το αλάτι και τα πολτοποιούμε. Στην συνέχεια προσθέτουμε την ψιλοκομμένη πιπεριά, το ελαιόλαδο, την πάπρικα και πιπέρι. Χτυπάμε πολύ καλά τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. 
Σταματάμε το χτύπημα για να δοκιμάσουμε και ανάλογα τα γούστα του καθενός διορθώνουμε με ό,τι παραπάνω μπορεί να χρειάζεται. Αν η κρέμα μας έχει βγει πολύ σφιχτή, προσθέτουμε λίγο απο το βρασμένο νερό ώστε να αραιώσει ή μέχρι να έχουμε την επιθυμητή υφή ανάλογα με το πόσο πηχτό ή αραιό μας αρέσει το χούμους.
Όπως διαπιστώνετε είναι μια συνταγή όπου μπορεί να προσαρμοστεί στις αναλογίες των συστατικών ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις.

Βάζουμε σε ένα μπώλ και σερβίρουμε με αραβικές πίτες.


Αν λοιπόν έχετε καλεσμένους στο σπίτι και το κυρίως πιάτο σας είναι κρέας, που θέλει λίγη ώρα για να γίνει, μπορέιτε να "σβήσετε" την πείνα τους με χούμους, αραβικά πιτάκια και λαχανικά κομμένα σε μπαστουνάκια (καρότο, πιπεριά, αγγούρι κλπ). Είναι μια ιδανική και υγιεινή συνταγή για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.



Καλή μας όρεξη,

Demi, xoxo


Υ.Γ. : Με κύριο συστατικό το ρεβύθι, αποτελεί και την κατάλληλη επιλογή για την νηστεία του Πάσχα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου