Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Καραμελένιο κέικ με μήλα

Κατά πως φαίνεται το "ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα" είναι μια σπουδαία αλήθεια, αφού συνεχίζει να δίνεται αναλλοίωτη στο χρόνο. 
Λατρύω τα μήλα και ιδίως τώρα που είναι η εποχή τους, τα καταναλώνω με το κιλό. Το ευτυχές γεγονός είναι πως αν βαρεθείς το μήλο στην απλή του μορφή (λέμε αν και όχι για μένα), μπορείς και πάλι να εφαρμόσεις το "ιατρικό" ρητό αφού το φρούτο αυτό έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Με λίγο και σωστό "πείραγμα" γίνεται απείρως πιο νόστιμο και γλυκό.

Επικεντρωμένοι λοιπόν στην γλυκιά εκδοχή του μήλου, υπάρχει άραγε τίποτα άλλο καλύτερο απο ψημένο μήλο αρωματισμένο με κανέλα όπου κάνει το σπίτι να μοσχομυρίσει? Η μηλόπιτα ήταν απο πάντα ένα απο τα αγαπημένα μου γλυκά και δύσκολα αντιστέκομαι σε ένα κομμάτι σπιτικής μηλόπιτας. 
Βέβαια η σημερινή μου συνταγή είναι λίγο διαφορετική και πιο εύκολη, καθώς δεν θέλει πολλά μπωλ και αναμονή. Κέικ μήλου με ζεστή σάλτσα καραμέλας που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απο μια παραδοσιακή μηλόπιτα.




Με αυτή την συνταγή, τα μήλα θα φτάσουν στο απόγειο τους και εσείς θα έχετε φτιάξει ένα ασυναγώνιστα νόστιμο γλυκό, καθώς η καραμέλα θα στάζει στο πιάτο και θα τους κάνει όλους να γλείφουν τα δάχτυλά τους.

Υλικά:

5 μήλα
6 αυγά (αυτά που χρησιμοποίησα ήταν χωριάτικα και έδωσαν απερίγραπτη γεύση και ένταση)
6 φλυτζ. καφέ ζάχαρη κρυσταλλική
6 φλυτζ. καφέ αλεύρι γ.ο.χ.
1 κουτ. γλυκού baking powder
λίγα σπασμένα καρύδια (απο την δική μας καρυδιά και αυτά)


Για την καραμέλα:

1 συσκευασία βιτάμ
1 ποτήρι νερού ζάχαρη (χρησιμοποίησα καστανή για πιο σκούρο και "τραγανό" αποτέλεσμα)
λίγη κανέλα


Προετοιμασία - Εκτέλεση:

Σε ένα ταψί/τσέρκι με αποσπώμενη βάση βάζουμε το βούτυρο και την ζάχαρη και πασπαλίζουμε με όση κανέλα θέλουμε. Τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να λιώσουν και να γίνουν μια ζεστή και παχύρευστη καραμέλα.


Μέχρι να ετοιμαστεί η καραμέλα, ετοιμάζουμε το μείγμα του κέικ. 
Στο μπώλ του μίξερ, ρίχνουμε τα αυγά και τα χτυπάμε για μερικά λεπτά σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα. Στην συνέχεια, προσθέτουμε σιγά σιγά την ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.


Έπειτα, προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, όπου σε αυτό έχουμε ανακατέψει το baking powder, και συνεχίζουμε το χτύπημα. Στο τέλος ρίχνουμε και τα καρύδια.


Μόλις η καραμέλα μας είναι έτοιμη, την βγάζουμε απο τον φούρνο και την αφήνουμε για λίγα λεπτά να κρυώσει. 


Σε αυτό το διάστημα καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε φέτες και ροδέλες.


Τα τοποθετούμε στο τσέρκι, πάνω απο την καραμέλα και ρίχνουμε απο πάνω το μείγμα του κέικ.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 C για 40 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμη (ξέρετε την γνωστή μέθοδο όπου το μαχαίρι πρέπει να βγεί καθαρό...μην τα ξαναλέμε) βγάζουμε το κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.

Και τώρα το καλύτερο σημείο! Την αναποδογυρίζουμε και... voila!


Την κόβετε σε κομμάτια και την παίρνετε σε ταπεράκι για πρωινό στο γραφείο (και αν έχετε κέφια κερνάτε και τους συναδέλφους λίγη - ΛΙΓΗ όμως) ή μπορείτε να την δοκιμάσετε παρέα με τον απογευματινό σας ζεστό καφέ (ή τσάι).

Δοκιμάστε να φτιάξετε αυτό το καραμελένιο κέικ με μήλα και η γεύση θα σας αποζημιώσει!


Demi, xoxo

1 σχόλιο: