Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Μελιτζανό-μανιταρό-πιτα!

Ο καιρός σιγά σιγά έχει αρχίσει να κρυαδίζει και σήμερα είχα όρεξη να φτιάξω κάτι "σπιτικό", κάτι "παραδοσιακό" αλλά πάντα κάτι το διαφορετικό! Έτσι μετά την καθιερωμένη μου γυμναστική κάθε Σάββατο πρωί, ακολούθησε η καθιερωμένη βόλτα για τα ψώνια της λαϊκής. Και εκεί μου ήρθε η ιδέα για μία συνταγή που είχα διαβάσει πρόσφατα. Πώς θα σας φαινόταν λοιπόν να δοκιμάζαμε μαζί να φτιάξουμε μελιτζάνες αναμειγμένες με μανιτάρια και όλα αυτά κλεισμένα σε τραγανά φύλλα πίτας? 




Και ναι, όσο διστακτικές(-οί) μπορεί να είσαστε στην αρχή, το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει και με το παραπάνω! Και θα το δείτε αμέσως πιο κάτω. Θα σας εκμυστηρευτώ βέβαια ότι φοβόμουν να την φτιάξω, και αυτό οφειλόταν περισσότερο στα δύο βασικά υλικά, την μελιτζάνα και το μανιτάρι, γιατί και τα δύο είναι υλικά που βγάζουν αρκετά υγρά, οπότε και αντιλαμβάνεστε τί άσχημο αποτέλεσμα-καταστροφή θα μπορούσε να βγεί. Αλλά τελικά με το σωστό μαγείρεμα, απορροφήθηκαν όλα τα περισσευούμενα υγρά και ήταν όσο ζουμερή χρειάζεται να είναι μια πίτα.

Υλικά :

3 μελιτζάνες (εγώ επέλεξα 2 φλάσκες και 1 λευκή) κομμένες σε κύβους 
10-15 ντοματίνια κομμένα στην μέση
4-5 κουταλιές σάλτσα ντομάτας
3 πιπεριές κομμένες σε λεπτές λωρίδες
5 μανιτάρια portobello κομμένα σε λεπτές φέτες


200 gr τριμμένη παρμεζάνα
σκόρδο (πολτοποιημένο), ρίγανη,πάπρικα, αφυδατωμένο κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
1 πακέτο φύλλο χωριάτικο
σουσάμι


Προετοιμασία - Εκτέλεση:

Αρχικά, ρίχνουμε σε ένα τηγάνι 5-6 κουταλιές ελαιόλαδο και σωτάρουμε τις μελιτζάνες μαζί με 1 κουταλάκι πολτό σκόρδου, για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε τα ντοματίνια. Ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να μαραθούν.





Στη συνέχεια, προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας, τα μυρωδικά (όσο εσείς επιθυμείτε) και μαγειρεύεουμε μέχρι να "σωθούν" τα υγρά. 
Μόλις είναι έτοιμη η γέμιση, την αφαιρούμε απο το τηγάνι και στο ίδιο σκέυος, χωρίς πλύσιμο, ρίχνουμε τα μανιτάρια μαζί με 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και 1 κουταλάκι πολτό σκόρδου. Σωτάρουμε ελαφρά και μετά προσθέτουμε τις πιπεριές. Συνεχίζουμε πάλι μέχρι να σωθούν τα υγρά.




Στο τέλος, προσθέτουμε το προηγούμενο μέρος της γέμισης (αυτό με τις μελιτζάνες) και ανακατεύουμε καλά για να ενωθούν τα υλικά. 


Αφαιρούμε το σκεύος απο την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά η γέμιση. (Και αυτό επίσης πολύ σημαντικό σημείο για αυτή την πίτα, γιατί αν ρίχναμε την ζεστή γέμιση πάνω στα φύλλα, θα τα έλιωνε).

Μόλις κρυώσει η γέμιση, προχωράμε στο τελικό στάδιο, την "συναρμολόγηση" της πίτας. Ταυτόχρονα ανάβουμε τον φούρνο για να είναι προθερμασμένος. 
Σε ένα ταψί ή pyrex, αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο. Λαδώνουμε το φύλλο και πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη παρμεζάνα. Κάνουμε το ίδιο και για τα επόμενα δύο φύλλα. Στην συνέχεια ρίχνουμε μισή απο την γέμισή μας και ρίχνουμε ακόμα λίγη παρμεζάνα. 



Έπειτα συνεχίζουμε την ίδια διασικασία φύλλο-λάδωμα-παρμεζάνα για ακόμα δύο φύλλα και ρίχνουμε και την υπόλοιπη μισή γέμιση. Σκεπάζουμε με τα τελευταία φύλλα και λαδώνουμε (το ξέρω μπορεί να σας φανεί πολύ το λάδωμα, μα πιστέψτε με, αυτό είναι που θα βοηθήσει την πίτα σας να ψηθεί και απο μέσα και απέξω τόσο καλά ώστε να έχει αυτό το χρυσαφένιο χρώμα και αυτή την τραγανή υφή).
Στο τέλος, ρίχνουμε το σουσάμι και χαράσουμε την πίτα σε "κομμάτια". Και έτοιμη για να μπει στο φούρνο!


Ψήνουμε στους 180 C για 1-1,5 ώρα. Φυσικά την τσεκάρετε κάθε τόσο για να προσέχετε μην σας "αρπάξει". Μόλις όμως έχει πάρει αυτό το χρώμα, όπως βλέπετε,


σημαίνει ότι είναι έτοιμη.
Μην δοκιμάσετε να την κόψετε αμέσως, γιατί όσο είναι ακόμα ζεστή είναι και πολύ μαλακή και θα διαλυθεί. Το ξέρω είναι δύσκολο, αλλά αφήστε την λίγο να κρυώσει και να "σταθεί".


Κόψτε ένα γενναιόδωρο κομμάτι και δοκιμάστε την! Θα εκπλαγείτε με τις γεύσεις στο στόμα σας, απο την μία μελιτζάνα, απο την άλλη μανιτάρια! Ότι πρέπει συνδυασμός για αυτούς που λατρεύουν αυτά τα δύο υλικά (όπως εγώ) και όχι μόνο.


Καλή σας απόλαυση,


Demi, xoxo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου