Εδώ και μερικές ημέρες μπήκε ο Δεκέμβριος, που θα έλεγα επίσημα ότι είναι ο μήνας της αντίστροφης μέτρησης για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Έξω όλα είναι τόσο όμορφα και λαμπερά στολισμένα. Σχεδόν όλα τα σπίτια έχουν μπεί εξίσου στον ρυθμό του στολισμού, το ίδιο και στο δικό μου σπιτικό. Κάθε χρόνο ανυπομονώ να φτάσει αυτή η περίοδος και ο λόγος είναι ότι πέρα απο την ομορφιά και την θαλπωρή αυτών των γιορτών έχω και τα γενέθλιά μου! Ο ενθουσιασμός μου είναι απερίγραπτος και φυσικά είναι η καλύτερη στιγμή για να δημιουργήσω τα πιο ευφάνταστα γλυκά (κατά κύριο λόγο) και αλμυρά φαγητά! Έτσι λοιπόν φέτος, ξεκίνησα ήδη να φτιάχνω χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα και ένα απο αυτά ειναι η σημερινή μου συνταγή, δηλαδή η πουτίγκα με panettone.
Όπως σας προείπα, όλα τα καταστήμα έχουν "ντυθεί" χριστουγεννιάτικα, οπότε και στο σούπερ μάρκετ βρίσκεις όλα τα καλούδια για τις γιορτές. Έτσι και εγώ, μπήκα στον πειρασμό και αγόρασα ένα κουτάκι με έτοιμο panettone.
Όπως σας προείπα, όλα τα καταστήμα έχουν "ντυθεί" χριστουγεννιάτικα, οπότε και στο σούπερ μάρκετ βρίσκεις όλα τα καλούδια για τις γιορτές. Έτσι και εγώ, μπήκα στον πειρασμό και αγόρασα ένα κουτάκι με έτοιμο panettone.
Λίγα λόγια για το panettone:
Το panettone είναι ένα Μιλανέζικο γλυκό που γευστικά κυμαίνεται ανάμεσα σε ψωμί και τσουρέκι. Μία εκδοχή της καταγωγής του θέλει την αδερφή Ουγκέτα, μοναχή και μαγείρισσα ενός μοναστηριού, να δίνει τροφή στους φτωχούς και άστεγους. Όμως μια φορά για καλή τύχη τελικά, είχε λίγα υλικά και ήθελε να φτιάξει γλυκό να μοιράσει στους φτωχούς. Αντί να φτιάξει ψωμί, έβαλε αυγά, ζάχαρη σταφίδες και ψιλοκομμένα ξερά φρούτα και έκανε ένα γλυκό. Μια εναλλακτική εκδοχή της καταγωγής του panettone, στηρίζεται στο μύθο ότι ένας Μιλανέζος αρτοποιός έπρεπε να προσφέρει στον Λουδοβίκο ντι Μόρο τα Χριστούγεννα του 1476 ψωμί. Ο αριποιός έπρεπ να προσέχει στο ψήσιμο τις φοκάτσες αλλά τον πήρε ο ύπνος και έκαψε το ψωμί. Βλέποντας ζύμη που είχε περισσέψει, σκέφτηκε να προσθέσει μέλι, σταφίδες και ζαχαρωμένα φρούτα. Έτσι έκανε ένα γλυκό ψωμί και το παρουσίασε στον Λουδοβίκο σαν ψωμί του Τόνι (Pan di Toni) που αργότερα έγινε panettone.
Πάντως όποια και να είναι η εκδοχή, πρόκειται για ένα απολαυστικό γλυκό, σήμα κατατθέν των Χριστουγέννων για την Ιταλία.
Δεν είχα σκοπό να το ανοίξω νωρίτερα, παρά ανήμερα τα Χριστούγεννα ίσως, μαζί με τον χουχουλιάρικο πρωϊνό καφέ δίπλα στο τζάκι. Αλλά τελικά μου ήρθε μια ακόμα καλύτερη ιδέα για εκέινο το πρωϊνό (και όχι μόνο θα έλεγα). Να φτιάξω μια πανεύκολη πουτίγκα.
Μακάρι να μπορούσα να σας περιγράψω απο εδώ τις μυρωδιές κατά την διάρκεια που το έφτιαχνα. Μύρισε τόσο "χριστούγεννα" στο σπίτι, που πραγματικά στη θέα του στολισμένου δέντρου ένιωθα ότι δεν χρειάζομαι τίποτα άλλο καλύτερο εκείνη την στιγμή. Τα τόσο όμορφα συναισθήματα θέλω λοιπόν να τα μοιραστώ μαζί σας, δείχνοντας σας την συνταγή παρακάτω και θέλω να την δοκιμάσετε και εσείς και να μου πείτε τις εντυπώσεις σας.
Υλικά:
1 συσκευασία panettone (500 gr), κομμένο σε κύβους 6-7 cm
1 κούπα κρέμα γάλακτος (36%)
1 κούπα γάλα
2 αυγά
2 κρόκους αυγών
1/4 της κούπας ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού/λεμονιού
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
λίγο βούτυρο για το άλειμμα του pyrex
Προετοιμασία - Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 C.
Παίρνουμε το έτοιμο panettone και το κόβουμε σε κύβους. Το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπώλ.
Σε ένα άλλο μπώλ, ανακατεύουμε με το σύρμα την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τα αυγά, τους κρόκους, την ζάχαρη, το ξύσμα και την βανίλια.
Περιχύνουμε το μείγμα στο μπώλ με τα κομμάτι panettone. Το αφήνουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά 2 με 3 φορές.
Ρίχνουμε το μείγμα στο βουτυρωμένο pyrex (15x20).
Εγώ για ένα πιο γιορτινό και χειμωνιάτικο αποτέλεσμα, στο τέλος πασπάλισα την πουτίγκα με λίγη ζάχαρη άχνη.
Καλή σας απόλαυση,
Demi, xoxo
Χριστουγεννιάτικη λιχουδιά που ζεστή λιώνει στο στόμα! Συγχαρητήρια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ FireGate_13 ☺
Διαγραφή