"Μαύρα μάτια κάναμε να σε δούμε" νομίζω ότι είναι το πρώτο πράγμα που θα ακούσω απο εσάς με αυτή την νέα ανάρτησή μου! Όντως φίλες και φίλοι μου έχετε απόλυτο δίκιο! Η απουσία μου απο τούτο εδώ το blog κράτησε πολύ, μα δεν ήταν εσκεμμένη. Δεν θα ήθελα να αραδιάσω δικαιολογίες εδώ και να σας πώ κάτι, δεν χρειάζεται κιόλας. Πάντως ένα πράγμα θα σας πω που ισχύει "ο καιρός περνάει πάρα πολύ γρήγορα και χωρίς να το καταλάβουμε!"
Και αφήνοντας το παραπάνω ρητό (by Demi), θα περάσω στο κυρίως θέμα, την σημερινή συνταγή. Παραδοσιακή τραχανόπιτα με σπιτικό τραχανά.
Πιο σπιτικός δεν γίνεται έχω να σας πω! Πριν κάποιους μήνες βρέθηκα στην λίμνη Πλαστήρα, όπου κάνοντας την κλασσική βόλτα γύρω απο την λίμνη "έπεσα" επάνω στον υπαίθριο πάγκο μιας γλυκύτατης κυρίας και του συζύγου της (δυστυχώς δεν θυμάμαι το όνομά της) όπου πουλούσε διάφορα δικά τους προϊόντα, απο τραχανά, πίτες (χορτόπιτα, γαλόπιτα) μέχρι και γαλακτομπούρεκο! Φυσικά τα δοκίμασα όλα, αλλά αγόρασα και ξινό τραχανά για το σπίτι.
Δεν είχα αξιωθεί τόσο καιρό να τον δοκιμάσω, οπότε και με τα κρύα αποφάσισα να φτιάξω μια πίτα με τραχανά. Σας πληροφορώ, είναι ότι καλύτερο έχω δοκιμάσει σε πίτα, γιατί δεν σας κρύβω, τόσα χρόνια δεν έχω ξεφύγει απο τις κλασσικές, τυρόπιτα και χορτόπιτα. Και για να μην πολυλογώ άλλο, σας παραθέτω τα υλικά για την συνταγή της τραχανόπιτας
Υλικά:
6 φύλλα πίτας (εμπορίου ή σπιτικά)
2 φλυτζ. τσαγιού ξινό τραχανά
3/4 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
3 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
1 ντομάτα σε κύβους
3 αυγά
1 φλυτζ. τσαγιού γάλα εβαπορέ
250 γρ. τριμμένη φέτα
250 γρ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα
αλάτι
πιπέρι
και ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Προετοιμασία - Εκτέλεση:
Αρχικά βράζετε τον τραχανά σε αλατισμένο νερό για 3 λεπτά. Μετά τον σουρώνετε.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ρίχνετε το λάδι για να ζεσταθεί. Σοτάρετε τα κρεμμύδια, μέχρι να μαλακώσουν.
Στην συνέχεια, ρίχνετε τον τραχανά και σοτάρετε για μερικά λεπτά ακόμα. Προσθέτε την ντομάτα.
Επιπλέον τα αυγά (ελαφρώς χτυπημένα), το γάλα, τα τυριά και ανακατεύετε. Δοκιμάζετε πόσο αλάτι θέλετε και ρίχνετε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει.
Στο μεταξύ, προθερμάινουμε τον φούρνο στους 200 C. Λαδώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε τα τρία πρώτα φύλλα, λαδώνοντας τα ένα ένα. Ρίχνουμε απο πάνω το μείγμα του τραχανά.
Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα τρία φύλλα, λαδώνοντας τα και πάλι. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.
Την ψήνουμε στο φούρνο για μια ώρα περίπου, μέχρι κλασσικά να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα και το φύλλο να γίνει τραγανό.
Αξίζει πιστεύω να δοκμάσετε αυτή την συνταγή για πίτα. Θα περιμένω εντυπώσεις!
Demi,xoxo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου