Επιτέλους έφτασε η στιγμή και για εμένα, την εργαζόμενη νοικοκυρά, να χωθώ στην κουζινούλα μου και να μαγειρεύω γλυκά και φαγητά για όλη μου την οικογένεια και τους φίλους μέχρι τα Χριστούγεννα. Πόση χαρά!!! Βέβαια θα μου πέιτε, οι μέρες των εορτών είναι για να ξεκουραζόμαστε, μα εγώ νομίζω πως αποβάλλω οποιαδήποτε κούραση, άγχος και κακές σκέψεις με το να φτιάχνω και να δημιουργώ.
Έτσι λοιπόν τέτοιες μέρες που είναι, συγκεκριμένα 2 μέρες πρίν τα Χριστούγεννα, και σχεδόν όλοι σιγά σιγά έχουμε μαζευτεί οικογενειακά να περάσουμε τις γιορτές, είπα να φτιάξω μελομακάρονα. Παραδοσιακά, με την συνταγή της συνονόματης γιαγιάς μου. Πάμε λοιπόν γρήγορα να σας δείξω πώς να τα φτιάξετε, γιατί ίσα που προλαβαίνετε και εσείς!
Υλικά:
2,5 ποτήρια του νερού ελαιόλαδο
1 1/4 ποτήρια του νερού ζάχαρη
1 1/4 ποτήρια του νερού χυμό πορτοκαλιού
Σας δείχνω και το ποτήρι νερού που χρησιμοποίησα ως μεζούρα για τα υλικά μου
2 κουτ. γλυκού baking powder
1 ποτήράκι του λικέρ κονιάκ
1 κουτ. γλυκού κανέλα (τριμμένη)
1 κουτ.γλυκού γαρύφαλλο (τριμμένο)
1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
1200 gr αλεύρι γ.ο.χ
Για το σιρόπι:
800 gr μέλι
2 ποτήρια του νερού νερό
τριμμένα καρύδια
Προετοιμασία - Εκτέλεση:
Αρχικά στο μπώλ του μίξερ χτυπάμε πολύ καλά και για αρκετή ώρα (~περίπου 20 λεπτά) το ελαιόλαδο μαζί με την ζάχαρη.
Έπειτα, διαλύουμε το baking powder στο χυμό πορτοκαλιού και το ρίχνουμε και αυτό στο μείγμα μας, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Προσθέτουμε το κονιάκ, τα μπαχαρικά και το ξύσμα πορτοκαλιού. Και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα να χτυπάμε το μείγμα μας.
Τέλος, σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι, αφού πρώτα το έχουμε κοσκινίσει. Θα παρατηρήσετε κάποια στιγμή, οτί με το μίξερ θα έχει γίνει σχετικά δύσκολη η διαδικασία να ανακατευτεί η ζύμη, οπότε και μπορείτε, όπως εγώ, να συνεχίσετε για λίγο ακόμα το ζύμωμα με τα τα χέρια.
Στο τελικό στάδιο, η ζύμη πρέπει να είναι απαλή αλλά και λαδερή. Δεν χρειάζεται παραπάνω αλεύρι, αλλά ούτε και πολύ ζύμωμα, γιατί θα το "αποβάλλει" αργότερα.. κάτι που δεν το επιθυμούμε.
Η ζύμη μας είναι έτοιμη, Παίρνουμε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και την πλάθουμε σε μικρά μελομακάρονα. (Αν θέλετε μπορείτε και πιο μεγάλα, απλά χρειάζονται περισσότερη ώρα στο ψήσιμο και αντίστοιχα στο μέλωμα). Τα τοποθετούμε σε ταψί όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα και κάνουμε σχεδιάκια στην επιφάνεια του μελομακάρονου με ένα πηρούνι ή με έναν τρίφτη. (Αυτό θα βοηθήσει να ρουφήξουν στην συνέχεια το σιρόπι)
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 160 C στον αέρα, για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, τελείως.
Μόλις κρυώσουν τα μελομακάρονα, φτιάχνουμε το σιρόπι. Βάζουμε το μέλι και το νερό σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Ξαφρίζουμε τον αφρό. Βουτάμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι και τα αφήνουμε για μισό λεπτό απο κάθε πλευρά.
Τα βγάζουμε απο το σιρόπι, τα τοποθετούμε στην πιατέλα μας και πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια.
Σας εύχομαι καλές γιορτές και Καλά Χριστούγεννα!
Demi, xoxo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου