Σήμερα αν περιμένατε κάποια συνταγή για παστίτσιο ή καμία μπριζόλα θα σας στεναχωρήσω απο τη μία, απο την άλλη όμως θα σας χαροποιήσω γιατί με το σημερινό προσέχω την διατροφή σας. Καιρός ήταν μετά απο συνεχόμενες συνταγές με γλυκά και θερμίδες να σας δείξω κάτι διαφορετικό.
Όλοι μας μεγαλώσαμε με το ρύζι και τα ζυμαρικά, μετά μάθαμε το πληγούρι και τώρα τελευταία το κους-κους. ΄Ηρθε η ώρα λοιπόν να μάθουμε και για την "μαγική" κινόα. Έχουμε να κάνουμε με ένα φυτό με μεγάλη διατροφική αξία που μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως υπερτροφή (super-food) για την υψηλή της περιεκτικότητα σε πρωτείνη (13%) και αμινοξέα.
Απο τότε που την ανακάλυψα, έχω ενθουσιαστεί καθώς μαγειρεύεται εύκολα, όπως το πληγούρι, το κους-κους ή κάποιο ρύζι. Είναι μία τροφή ελαφριά, εύπεπτη και χωρίς γλουτένη (γιατί τώρα τελευταία και αυτό έχει γίνει πολύ της μόδας, ξαφνικά όλοι ψάχνουν για προιόντα χωρίς γλουτένη..!). Την βρίσκουμε σε καταστήματα με βιολογικά προιόντα και ίσως σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Και για να μην σας κουράζω άλλο με τις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις μου, ψάξτε στο Google και θα λυθούν όλες σας οι απορίες.
Υλικά - Εκτέλεση:
1 κούπα κινόα
2 κούπες νερό
λίγο αλάτι
Το πρώτο πρώτο βήμα είναι να μουλιάσουμε την κινόα και μετά να την ξεπλύνουμε καλά με πολύ νερό σε ένα σουρωτήρι τρίβωντας τους σπόρους με το χέρι, Έτσι θα βεβαιωθούμε οτι έχει φύγει τελέιως η σχετικά πικρή γεύση που έχει το περίβλημα, σε αντίθεση με το εσωτερικό που είναι γευστικότατο.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι, μία κούπα κινόα και δύο κούπες νερό. Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά ακόμα περίπου. Όταν είναι έτοιμο, θα παρατηρήσουμε οτι τα σποράκια φούσκωσαν και έγινα σχετικά διαφανή.
Μπορούμε λοιπόν να την φτιάξουμε σκέτη με λίγα μυρωδικά και λαδολέμονο, αλλά και να αυτοσχεδιάσουμε νοστιμότατες σαλάτες με μπόλικα λαχανικά ή ταμπουλέ και να συνοδέψουμε τα ψητά κρέατα ή ψάρια.
Βάλτε λοιπόν την φαντασία σας και την κινόα στην ζωή σας.
Υ.Γ. : Σας παραθέτω ένα όμορφο βιντεάκι με ένα ένα τα βήματα για το πώς να μαγειρέψετε την κινόα.
Demi, xoxo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου