Υπάρχουν πολλοί οι οποίοι φοβούνται ή είναι
διστακτικοί στο να μαγειρέψουν ή ακόμα και να φάνε χταπόδι. Δεν θα έπρεπε όμως. Και εγώ μέχρι πρόσφατα δεν
είχα επιχειρήσει να φτιάξω τελέιως μόνη μου χταπόδι, παρά μόνο είχα παρατηρήσει
την μαμά μου να φτιάχνει την κλασσική συνταγή χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι. Ώσπου έπεσε αυτή η συνταγή στα χέρια μου και είπα να το δοκιμάσω. Με τα υλικά που έχουμε όλοι σπίτι μας, θα κάνω λοιπόν κατι διαφορετικό, λίγο πιο gourmet θα έλεγα…
Το χταπόδι εκτός του ότι είναι πεντανόστιμο, τελικά είναι επίσης αρκετά εύκολο στο μαγείρεμα. Μεγάλη προσοχή χρειαζεται φυσικά για να μαγειρευτεί σωστά. Εφόσον είναι μαγειρεμένο σωστά, το χταπόδι έχει ελαφρώς λαστιχωτή υφή (εάν είναι υπερβολικά λαστιχωτό τότε σημαίνει πως δεν έχει μαγειρευτεί όπως πρέπει), και είναι μαλακό (αν είναι σκληρό ή υπερβολικά μαλακό τότε έχει ψηθεί για λιγότερη ή περισσότερη ώρα απ' όση χρειάζεται).
Αν αγοράσετε ολόκληρο χταπόδι (μαζί με την "κουκούλα") χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο, κοφτερό μαχαίρι για να κόψετε το κεφάλι. Κόψτε στο σημείο ακριβώς κάτω από τα μάτια του χταποδιού Θα παρατηρήσετε ότι στη βάση των πλοκαμιών, εκεί ακριβώς που ενώνονται όλα τα πλοκάμια του χταποδιού, βρίσκεται μια μικρή τρύπα. Εκεί μέσα υπάρχει το "δόντι" του χταποδιού, το οποίο είναι το στόμα του. Αυτό πρέπει να το αφαιρέσετε. Ξεπλύντε το χταπόδι πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό, καθαρίζοντας καλά τα πλοκάμια του. Στην συνέχεια χωρίστε τα πλοκάμια κόβοντάς τα με ένα μαχαίρι εκεί που ενώνονται. Βέβαια όλη αυτή την φασαρία θα την συναντήσετε αν αγοράσετε ολόκληρο κατεψυγμένο χταπόδι, καθώς αν το πάρετε φρέσκο μπορείτε να ζητήσετε απο τον ψαρά να το κάνει για εσάς το καθάρισμα.
Υλικά:
Για το χταπόδι:
1 κιλό χταπόδι (πλοκάμια)
3 κ.σ. ξύδι
100ml κρασί λευκό
5-6 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
3 κ.σ. μέλι
λίγο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
2 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
2 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
1 κ.σ. μέλι
Το χταπόδι εκτός του ότι είναι πεντανόστιμο, τελικά είναι επίσης αρκετά εύκολο στο μαγείρεμα. Μεγάλη προσοχή χρειαζεται φυσικά για να μαγειρευτεί σωστά. Εφόσον είναι μαγειρεμένο σωστά, το χταπόδι έχει ελαφρώς λαστιχωτή υφή (εάν είναι υπερβολικά λαστιχωτό τότε σημαίνει πως δεν έχει μαγειρευτεί όπως πρέπει), και είναι μαλακό (αν είναι σκληρό ή υπερβολικά μαλακό τότε έχει ψηθεί για λιγότερη ή περισσότερη ώρα απ' όση χρειάζεται).
Αν αγοράσετε ολόκληρο χταπόδι (μαζί με την "κουκούλα") χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο, κοφτερό μαχαίρι για να κόψετε το κεφάλι. Κόψτε στο σημείο ακριβώς κάτω από τα μάτια του χταποδιού Θα παρατηρήσετε ότι στη βάση των πλοκαμιών, εκεί ακριβώς που ενώνονται όλα τα πλοκάμια του χταποδιού, βρίσκεται μια μικρή τρύπα. Εκεί μέσα υπάρχει το "δόντι" του χταποδιού, το οποίο είναι το στόμα του. Αυτό πρέπει να το αφαιρέσετε. Ξεπλύντε το χταπόδι πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό, καθαρίζοντας καλά τα πλοκάμια του. Στην συνέχεια χωρίστε τα πλοκάμια κόβοντάς τα με ένα μαχαίρι εκεί που ενώνονται. Βέβαια όλη αυτή την φασαρία θα την συναντήσετε αν αγοράσετε ολόκληρο κατεψυγμένο χταπόδι, καθώς αν το πάρετε φρέσκο μπορείτε να ζητήσετε απο τον ψαρά να το κάνει για εσάς το καθάρισμα.
Υλικά:
Για το χταπόδι:
1 κιλό χταπόδι (πλοκάμια)
3 κ.σ. ξύδι
100ml κρασί λευκό
5-6 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
3 κ.σ. μέλι
λίγο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
3 κρεμμύδια
1 μέτρια ντομάτα (κομμένη καρέ)
Για τον πουρέ:
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
2 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
1 κ.σ. μέλι
Προετοιμασία - Εκτέλεση:
Ξεκινάμε πρώτα με τις μελιτζάνες για να φτιάξουμε τον
πουρέ. Αρχικά τις πλένουμε καλά και τις τρυπαμε με ένα πηρόυνι,
γιατί αν τις αφήσουμε έτσι, θα «σκάσουν» μέσα στον φούρνο και σαν αποτέλεσμα θα έχουμε μια αποτυχία κ έναν λερωμένο φούρνο.
Ανάβουμε τον
φούρνο στους 250 C, τις βάζουμε σε ένα ταψακι για να τρέξουν τυχόν ζουμιά και τις ψήνουμε για 30-35 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Η αλήθεια είναι
ότι αφού τις βγάλουμε, εμφανισιακά μπορεί να μην είναι ο,τι καλύτερο, αλλά το
αποτέλεσμα δεν θα έχει καμία σχέση.
Τις κόβουμε, βγάζουμε
την σάρκα από μέσα και τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, για 45 λεπτά το πολύ, ώστε
να σταγγίξουν και να βγούν όλα τα υγρά τους και να φύγει όλη η πικράδα.
Βάζουμε
μέσα στο μίξερ την σάρκα απο τις μελιτζανες, την σκελίδα σκόρδο, το ελαιόλαδο, το ξύδι μπαλσάμικο και το μέλι . Έχω να σας πω πως ο συνδυασμός
ξύδι μπαλσάμικο και μελιτζάνα είναι απίστευτος. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα
μέχρι να γίνει ένας απαλός πουρές.
Περνάμε τώρα στο
χταπόδι. Ο ένας και μοναδικός τρόπος για να το βράσουμε είναι με ξύδι και κρασί.
Τοποθετούμε λοιπόν αυτά τα τρία υλικά μας σε μια κατσαρόλα, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε
για 35 λεπτα.
Να τονίσω ένα σημαντικό στοιχείο, δεν βάζουμε ποτέ αλάτι γιατί είναι ήδη
από μόνο του αλμυρό το χταπόδι. Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρούμε τα πλοκάμια από το ζουμί και κρατάμε το ζουμί στην άκρη.
Σε ένα τηγάνι
βάζουμε λίγο λάδι μέχρι να κάψει (σχεδόν να βγάλει ατμούς) και σοτάρουμε το
χταπόδι για να πάρει λίγο χρώμα. Μετά ρίχνουμε τα κομμένα κρεμμύδια και τα
σοτάρουμε και αυτά.
Μόλις έχουν πάρει χρώμα και τα κρεμμύδια και είναι σαν να έχουν
καραμελώσει, σβήνουμε με το ξύδι μπαλσαμικο και περιμένουμε για 1 λεπτό να
εξατμιστεί. Προσθέτουμε το ζωμό από το βράσιμο του χταποδιού, τις κομμένες
ντοματούλες και το μέλι. Αλατοπιπερώνουμε, αλλά με προσοχή όπως είπαμε στο
αλάτι.
Σερβίρουμε το πιάτο μας έχοντας βάλει πρώτα τον πουρέ και μετά το καραμελωμένο χταπόδι με τα κρεμμύδια και την σάλτσα τους. Enjoy it!
Demi, xoxo
γειά στα χέρια σου, καταπληκτικό, τέλειο,
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ Αγγελική!
Διαγραφήθα ήθελα πολύ να το δοκιμάσω
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρη επιτυχία! ;)
Διαγραφή