Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Η ταραμοσαλάτα της μαμάς

Γιατί Καθαρά Δευτέρα χωρίς ταραμοσαλάτα, δεν γίνεται! 




Έτσι λοιπόν απο προχθές πήγα και προμηθεύτηκα όλα τα υλικά για να φτιάξω την ταραμοσαλάτα όπως την φτιάχνει χρόνια τώρα η μαμά μου. Νομίζω πως δεν θα ήθελα να "μπλέξω" ψάχνοντας κάποια άλλη συνταγή, ούτε να προσθέσω το παραμικρό διαφορετικό υλικό. Κάθε χρόνο που την φτιάχνει τέτοια μέρα, όλοι αναμένουμε πώς και πώς την ώρα που θα την φάμε μαζί με την ζεστή λαγάνα που έχει φέρει ο μπαμπάς.

Φέτος βέβαια, παρ'ολο που ήξερα οτι την Δευτέρα θα έχω άδεια απο την δουλειά, και άρα θα μπορούσα να αποδράσω για ένα τριήμερο, αποφάσισα να μην φύγω απο την Αθήνα. Και σε αυτήν μου την απόφαση συνέβαλε και ο καιρός που τις τελευταιές μέρες είναι βροχερός με αέρα και κρύο. Απο την άλλη βέβαια, ευελπιστώ την Καθαρά Δευτέρα να μας βοηθήσει λίγο για να πετάξουμε τον χαρταετό που με τόση χαρά αγοράσαμε, χωρίς όμως να σημαίνει πως θα μας αποτρέψει να απολαύσουμε όλα τα σαρακοστιανά εδέσματα.



Πρώτη φορά δοκίμασα να την φτιάξω και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ανυπομονώ λοιπόν και εγώ μεθαύριο να την δώσω στην παρέα μου να δοκιμάσουν και να μου πουν εντυπώσεις.

Υλικά:

100 gr ταραμά κόκκινο
1 μέτριο κρεμμύδι
χυμό απο 1 λεμόνι
~60 gr ελαιόλαδο
500 gr ψωμί (κατά προτίμηση 2-3 ημερών)



Προετοιμασία - Εκτέλεση:

Αρχικά αφαιρούμε με ένα μαχαίρι την κόρα του ψωμιού. Παίρνουμε την ψίχα, την κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και την μουσκεύουμε σε ένα μπώλ με νερό για λίγα λεπτά. 


Την στίβουμε με τα χέρια μας καλά, αλλά όχι πολύ σφιχτά, ώστε να είναι λίγο "ζουμερή". Αυτό θα βοηθήσει να γίνει πιο αφράτη η ταραμοσαλάτα μας. Παίρνουμε το κρεμμύδι και το τρίβουμε στον τρίφτη.


Στην συνέχεια βάζουμε στον κάδο του μπλέντερ τον ταραμά, το κρεμμύδι, λίγο απο την ψίχα και λίγο χυμό λεμονιού και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα. 



Τέλος προσθέτουμε σταδικά την υπόλοιπη ψίχα του ψωμιού και τον χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε να δουλεύουμε τα υλικά μέχρι να γίνει ένα λείο, ομοιογενές και μέτρια σφιχτό μέιγμα. 


Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα προσθέτουμε με αργή ροή το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε όσο ελαιόλαδο χρειαστεί, μέχρι η ταραμοσαλάτα να γίνει αφράτη και λεία. 


Δοκιμάζουμε εάν χρειάζεται λίγο λάδι ή λεμόνι ακόμα. Αλάτι φυσικά δεν θα χρειαστεί καθώς ο ταραμάς είναι απο την φύση του πολύ αλμυρός. Έτοιμη!


Καλά κούλουμα σε όλους!!


Υ.Γ. : Φτιάχνοντας λοιπόν για πρώτη φορά ταραμοσαλάτα, έμαθα πως το μυστικό της για να βγει τέλεια είναι στο συνεχές χτύπημα στο μπλέντερ και στην σταδιακή προσθήκη λαδιού.

Demi, xoxo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου