Δεν είμαι σίγουρη τί είναι αυτό που έχει η μαρέγκα, αλλά είναι αυτό το είδος της αιθέριας και αγγελικής ποιότητας που την καθιστά ένα απο τα πιο ιδιαίτερα κεράσματα που μπορείς να φτιάξεις. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ένα απλό χτύπημα των ασπραδιών μαζί με ζάχαρη μπορεί να αποδώσει κάτι τόσο απολαυστικά νόστιμο και όμορφο.
Ένα γρήγορο στριφογύρισμα με ένα κορνέ και μπορείτε να έχετε τις πιο γλυκές μικρές φωλιές, που όταν ψηθούν, μπορείτε να τις γεμίσετε απο οποιοδήποτε φρούτο μέχρι κρέμα. Μου αρέσει αυτό το κατάλευκο χρώμα της, σαν του χιονιού, που μπορείς πολύ εύκολα να το χρωματίσεις σε όποια απόχρωση θες. Καθώς έχει μπεί για τα καλά η άνοιξη, το Πάσχα σχεδόν έφτασε, και τα παστέλ χρώματα έχουν την τιμητική τους, το να χρωματίσω την μαρέγκα ήταν η τέλεια ιδέα. Με μόλις δύο σταγόνες απο μπλέ και κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής είχα το επιθυμητό αποτέλεσμα, απαλό παστέλ γαλάζιο και ροζ χρώμα. Στην συνέχεια για κάτι πιο πασχαλινό τις γέμισα με σοκολατένια αυγουλάκια. Εάν επιθυμείτε μπορείτε να φτιάξετε μια ελάφριά κρέμα (χρησιμοποιώντας έτσι και τους υπολειπόμενους κρόκους αυγών) και να τις στολίσετε με φρέσκα φρούτα.
Είτε έτσι είτε αλλιώς το κέρασμα αυτό είναι τόσο ιδιαίτερο που την ημέρα του Πάσχα ή την επομένη όπου γιορτάζουν και οι Γεωργίες/Γεώργιοι θα καταπλήξει τους πάντες, "φωτίζοντας" τα μάτια τους με το τελικό αποτέλεσμα που θα έχουν μπροστά τους!
Υλικά:
6 μεγάλα (περίπου 170 gr) ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου
περίπου 170 gr ζάχαρη κρυσταλλική
περίπου 170 gr ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
1/2 κουτ. γλυκού ξύδι λευκό
1 βανίλια
χρώμα ζαχαροπλαστικής (μπλέ, κόκκινο ή ό,τι άλλο θέλετε)
Προετοιμασία - Εκτέλεση:
Αρχικά σπάμε τα αυγά και ρίχνουμε τα ασπράδια σε ένα μπωλ. Προσέχουμε να μην μας πέσει κανένα ίχνος κρόκου καθώς στην συνέχεια δεν θα "δέσει" η μαρέγκα. Ζυγίζουμε τα ασπράδια, και όσα γραμμάρια είναι τόσα πρέπει να είναι η κρυσταλλική ζάχαρη και η ζάχαρη άχνη αντίστοιχα.
Τοποθετούμε τα ασπράδια στο μπώλ του μίξερ και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα.
Στην συνέχεια, προσθέτουμε λίγη λίγη την κρυσταλλική ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα της μαρέγκας μέχρι να σχηματιστούν "σφιχτές κορυφές". Για να δούμε αν έχει λιώσει καλά η ζάχαρη, πιάνουμε λίγη μαρέγκα ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη μας. Αν την νιώθουμε, συνεχίζουμε για λίγα λεπτά ακόμα το χτύπημα.
Αφού σφίξει καλά η μαρέγκα, ρίχνουμε την βανίλια και το ξίδι, έχοντας ακόμα σε λειτουργία το μίξερ.
Έπειτα κοσκινίζουμε στην μαρέγκα την ζάχαρη άχνη και με μία σπάτουλα ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθεί.
Έπειτα χωρίζουμε σε δύο ίσες ποσότητες την μαρέγκα και τις βάζουμε σε δύο μπωλάκια. Παίρνουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας μας και χρωματίζουμε το μείγμα στον τόνο που επιθυμούμε. Ανακατεύουμε μέχρι να πάει παντού.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 80 - 100 C. Στρώνουμε σε μια λαμαρίνια μια αντικολλητική επιφάνεια. Με ένα κορνέ (ή σακούλα ζαχαροπλαστικής) αρχίζουμε να σχηματίζουμε τις μικρές φωλιές μας. Δεν είναι απαραίτητο να είναι τέλειες και συμμετρικές, αυτό άλλωστε είναι και η γοητεία τους.
Τις ψήνουμε στην μεσαία σχάρα για 1 ώρα σχεδόν, μέχρι να στεγνώσει καλά η μαρέγκα. Όταν δούμε οτι ξεκολλάει πια απο την αντικολλητική επιφάνεια και απ'εξω είναι τραγανή, τότε είναι έτοιμες.
.
Μπορείτε να τις σερβίρετε αμέσως. Ανάλαφρες, τραγανές απέξω και με "τσιχλένια" υφή απο μέσα, οι μικρές αυτές φωλιές μαρέγκας τρώγονται άνετα μόνες τους, συνοδεύουν όμως και τέλεια παγωτά, σαντιγί, φρέσκα φρόυτα με υπέρτατο συνδυασμό αυτόν της πάβλοβα! Η συνταγή έχει απλά υλικά και είναι πανεύκολη. Δοκιμάστε την και περιμένω εντυπώσεις!
Demi, xoxo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου