Περίμενα πως και πως να έρθει η Μεγάλη Πέμπτη για να ξεκινήσει η άδεια μου και ταυτόχρονα να ξεκινήσει η προετοιμασία για τα πασχαλινά εδέσματα. Βάψιμο κόκκινων αυγών, τσουρέκια, συκωταριές, γαρδούμπες, κατσικάκι και διάφορα άλλα καλούδια. Βέβαια τα κρεατικά τα ανέλαβε άλλος, εγώ ως ειδική στα γλυκά κυρίως, έφτιαξα τα κόκκινα αυγά και τα τσουρέκια!
Τσουρέκι δεν είχα φτιάξει ποτέ ξανά. Δεν σκέφτηκα όμως ούτε μία στιγμή τί συνταγή να κάνω. Είχα την μία, μοναδική, εγγυημένη και πάντα με το καλύτερο αποτέλεσμα συνταγή, αυτή της μαμάς μου που της την έχει παραδώσει η γιαγιά μου.
Υλικά:
2 κιλά αλεύρι Μύλων Αγίου Γεωργίου για τσουρέκι (θα χρειαστούμε περίπου 1 1/2, και επιπλέον με το μάτι αν χρειαστεί
1 1/2 ποτήρι του νερού βούτυρο αγελαδινό (λιωμένο)
1 1/2 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 1/2 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκάλι
ξύσμα πορτοκαλιού
80 gr νωπή μαγιά
6 αυγά (συν 1 ακόμα για το άλειμμα)
1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού γάλα (χλιαρό)
1 φακελάκι μαχλέπι
λίγη μαστίχα
αμύγδαλα φιλέ
(εμένα αυτή η δοσολογία μου έβγαλε 6 μεσαία τσουρέκια και 2 μεγάλα)
Προετοιμασία - Εκτέλεση:
Αρχικά ρίχνουμε σε μια μεγάλη λεκάνη το αλεύρι.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο με την ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει ένα αφράτο άσπρο μείγμα.
Στην συνέχεια, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε καλά το χτύπημα.
Διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό γάλα και το ρίχνουμε στο μείγμα μας. Έπειτα βάζουμε και τον χυμό πορτοκάλι με το ξύσμα. Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά με το μίξερ.
Τα προσθέτουμε όλα στο μείγμα του αλευριού. Τώρα χτυπάμε με τους γάντζους του μίξερ μέχρι να απορροφηθεί η περισσότερη ποσότητα αλευριού.
Μετά απο λίγο αναλαμβάνουν δράση τα χεράκια μας και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία, ελαστική και να ξεκολλάει απο τα τοιχώματα. Εάν δείτε οτι αυτή η ποσότητα αλευριού δεν σας έχει δώσει το παραπάνω αποτέλεσμα μπορείτε να ρίξετε λίγο λίγο και να ζυμώνετε. Προσοχή όμως μη πέσει παραπάνω και σκληρύνει πολύ η ζύμη.
Την τοποθετούμε σε ζεστό μέρος και την αφήνουμε να φουσκώσει περίπου για 2 ώρες. Εμείς σκεπάσαμε την λεκάνη με μία πετσέτα, μία κουβερτούλα και γύρω γύρω μαξιλάρια για καλύτερο αποτέλεσμα.
Μόλις είναι έτοιμη, θα δείτε οτι θα έχει σχεδόν τον διπλάσιο όγκο και πιάνοντας την ζύμη με τα χέρια σας, θα πρέπει να έχει επίσης αυτή την ινώδη υφή.
Κόβετε κομμάτια απο την ζύμη και τα πλάθετε σε κορδόνια διαφόρων μεγεθών, αφού ήδη έχετε καθαρίσει την επιφάνεια του τραπεζιού σας ή έχετε στρώσει ένα καθαρό "αντικολλητικό" τραπεζομάντηλο. Τα αφήνετε και αυτά σε ζεστό μέρος για άλλα 10 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν.
Και τώρα αρχίζει το καλύτερο και πιο διασκεδαστικό κομμάτι. Φτιάχνετε ό,τι σχέδιο σας αρέσει για τα τσουρέκια. Κοτσίδα-πλεξούδα με 3 κορδόνια, κοτσίδα-πλεξούδα με 2 κορδόνια και στρογγυλά είναι μερικά σχέδια απο τα οποία έκανα εγω . Σε κάποια μάλιστα, τα στόλισα με κόκκινο αυγό που είχαμε βάψει απο την Μεγάλη Πέμπτη.
Όταν είναι έτοιμο το κάθε τσουρέκι, το βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Αλείφουμε λίγο με τον κρόκο ενός αυγού που έχουμε αραιώσει με λίγο νερό και ρίχνουμε απο πάνω το αμύγδαλο φιλέ.
Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 150 C για περίπου 20-30 λεπτά ανάλογα τον κάθε φούρνο.
Περιττό να σας πώ ή μάλλον απερίγραπτο το πώς μοσχοβολάει το σπίτι όταν ψήνονται! Μου θύμιζε όταν ήμουν μικρή στον χωριό που έφτιαχνε τσουρέκια η γιαγιά μου. Μυρωδιές που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με εικόνες και αναμνήσεις απο όταν ήμουν μικρή και κάναμε Πάσχα στον χωριό.
Μόλις δείτε ότι έχουν πάρει αυτό το σκούρο χρώμα απο πάνω, τα βγάζετε απο τον φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν καλά πάνω σε σχάρα έτσι ώστε να μην υγρανθούν απο κάτω.
Εννοείται οτι εάν τα φτιάξετε μετά την νηστεία, μπορείτε να δοκιμάσετε και όσο ακόμα είναι ζεστά. Είναι το κάτι άλλο θα έλεγα. Αλλιώς, όπως οι περισσότεροι, θα τα δοκιμάσουμε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μετά την Ανάσταση, την Κυριακή του Πάσχα απο νωρίς το πρωί με τον ελληνικό καφέ στο μπαλκόνι ή μετά τον οβελία, έτσι για κάτι γλυκό και ελαφρύ ή τις επόμενες ημέρες όπου πλέον με ό,τι έχει απομείνει μπορείτε να φτιάξετε μια πουτίγκα τσουρεκιού!
Σας εύχομαι Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!
Demi, xoxo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου