Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Φακές σούπα

Έχω τόσες πολλές συνταγές στο μυαλό μου και τόσο λίγο χρόνο. Αυτή η σκέψη με βασανίζει. Χρειάζομαι ένα διάλλειμα απο το κρέας και τα γλυκά. Μην νομίζετε όμως πως θα κάνω αποχή απο κάθε είδους μαγείρεμα. Θα κάνω την σωστή επιλογή και είναι αυτή της φακής, του κλασσικού αυτού ελληνικού πιάτου.





Οι φακές είναι απο τα πρώτα τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν και καταναλώνονται απο τα προϊστορικά χρόνια. Είναι ένα όσπριο με πολλά οφέλη για την υγεία. Αποτελούν τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας, είναι γεμάτες σίδηρο, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνη Β1.
Οι φακές είναι το κατάλληλο φάρμακο ενάντια στο κρύο (βέβαια έχουμε μέσα Νοεμβρίου και η θερμοκρασία είναι ακόμα στους 22 C και δεν λέει να πέσει) και ένα χορταστικό πιάτο, ειδικά όταν συνοδεύεται απο λίγη ρέγγα, ένα κομμάτι φέτα και χωριάτικο ψωμί.

Υλικά: 

Η συνταγή για φακές σούπα έχει μικρή λίστα υλικών. Είναι ένα απλό φαγητό γεμάτο γεύση.


250 gr φακές ψιλές
1 κρεμμύδι μέτριο, κομμένο στα τέσσερα
1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα ντομάτες κονκασέ σε κομματάκια
3 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας (pummaro)
νερό
αλάτι
πιπέρι
ξίδι (προαιρετικά)

Προετοιμασία - Εκτέλεση:

Πριν μαγειρέψουμε τις φακές θα πρέπει να τις ξεδιαλέξουμε απλώνοντας τες σε ένα πιάτο και φροντίζοντας να αφαιρέσουμε αυτές που έχουν διαφορετικό χρώμα ή είναι μαυρισμένες. Επίσης ανάμεσα στις φακές μπορεί να βρεθούν πετρούλες οι οποίες είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν.

Βάζουμε τις φακές σε μία κατσαρόλα και νερό μέχρι να τις σκεπάσει. Αφήνουμε να πάρει μία βράση σε δυνατή φωτιά και τις σουρώνουμε. Έτσι καθαρίζονται οι φακές και είναι έτοιμες για μαγείρεμα.
Στην ίδια κατσαρόλα, ρίχνουμε πάλι τις σουρωμένες φακές, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και καινούριο καθαρό νερό, εξασφαλίζοντας πως όλες οι φακές έχουν καλυφθεί.


Βράζουμε με μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις το ζουμί αρχίσει να βράζει και να γίνεται "άσπρο", προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ και αλατοπιπερώνουμε.


Χαμηλώνουμε την φωτιά, κλέινουμε με το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνουμε να σιγοβράσει για 45 λεπτά με 1 ώρα, ανακατεύοντας τακτικά. Οι φακές θα πρέπει να είναι μαλακές αλλά όχι να λιώνουν.


Λίγο πρίν το τέλος προσθέτουμε εάν επιθυμούμε λίγο ξίδι.
Σερβίρουμε σε μπώλ σούπας. Απολαύστε!


Demi, xoxo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου