Μια συνταγή για ένα χορταστικό και υγιεινό πιάτο αλλά και vegan για τις φίλες και τους φίλους με τις ιδιαίτερες διατροφικές προτιμήσεις.
Όχι, μην φοβάστε, δεν έχω αλλάξει απολύτως τίποτα στις διατροφικές μου συνήθειες, συνεχίζω να τρώω τα πάντα!!! Απλά αυτή η εβδομάδα αποδείχθηκε τελικά να είναι η εβδομάδα της φακής.
Η αλήθεια είναι οτι όλα αυτά τα χρόνια το ρεπερτόριό μου για πιάτα με φακές ήταν περιορισμένο. Ήμουν κολλημένη στην παράδοση, μαγειρεύοντας τις φακές πάντα με τον ίδιο τρόπο (Φακές σούπα), χωρίς να επιχειρώ να τις ζωηρέψω λιγάκι ή να τις συνδυάσω με κάτι πέρα απο κρεμμύδια, σκόρδο και ντομάτες. Όχι οτι υπάρχει τίποτα κακό με αυτά τα υλικά αλλά όλοι χρειαζόμαστε μια αλλαγή που και που.
Η αλήθεια είναι οτι όλα αυτά τα χρόνια το ρεπερτόριό μου για πιάτα με φακές ήταν περιορισμένο. Ήμουν κολλημένη στην παράδοση, μαγειρεύοντας τις φακές πάντα με τον ίδιο τρόπο (Φακές σούπα), χωρίς να επιχειρώ να τις ζωηρέψω λιγάκι ή να τις συνδυάσω με κάτι πέρα απο κρεμμύδια, σκόρδο και ντομάτες. Όχι οτι υπάρχει τίποτα κακό με αυτά τα υλικά αλλά όλοι χρειαζόμαστε μια αλλαγή που και που.
Και να σας πω ένα μυστικό?? Το ξέρω, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πείσεις ένα παιδί, και όχι μόνο, να φάει φακές. Όμως φτιάχνοντας αυτή την συνταγή, έχουμε πολλές ελπίδες να τις φάει και μάλιστα να ζητήσει και άλλες. Και αυτό γιατί με αυτή την συνταγή γίνονται νόστιμες και λαχταριστές.
Υλικά:
1 κούπα φακές (ψιλές)
2 1/2 κούπες νερό
αλάτι
1 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
1/2 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 καρότο, κομμένο σε κυβάκια
1/2 κολοκύθι, κομμένο σε κυβάκια
1 κουτ.σούπας γάλα σόγιας
3/4 κούπας βρώμη, περασμένη στο μπλέντερ
3/4 κούπας ψίχα ψωμιού
πιπέρι
Προετοιμασία - Εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε τις φακές στο αλατισμένο νερό και τις βράζουμε για 45 λεπτά περίπου. Μόλις το πολύ νερό έχει εξατμιστεί, τις βγάζουμε και τις στραγγίζουμε. Οι φακές θα πρέπει να έχουν μαλακώσει αρκετά.
Στην συνέχεια, σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το καρότο και το κολοκύθι για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνει διάφανο το κρεμμύδι.
Παίρνουμε ένα μπώλ και ανακατεύουμε τα μαγειρεμένα υλικά με την βρώμη, την ψίχα ψωμιού, το γάλα σόγιας και το πιπέρι. Ζυμώνουμε το μείγμα και πλάθουμε τα μπιφτέκια μας.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 C για 15 λεπτά ή σε τηγάνι για 1-2 λεπτά απο κάθε πλευρά.
Σερβίρουμε με συνοδεία ψητά λαχανικά και λίγο κατσικίσιο τυρί.
Υλικά:
1 κούπα φακές (ψιλές)
2 1/2 κούπες νερό
αλάτι
1 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
1/2 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 καρότο, κομμένο σε κυβάκια
1/2 κολοκύθι, κομμένο σε κυβάκια
1 κουτ.σούπας γάλα σόγιας
3/4 κούπας βρώμη, περασμένη στο μπλέντερ
3/4 κούπας ψίχα ψωμιού
πιπέρι
Προετοιμασία - Εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε τις φακές στο αλατισμένο νερό και τις βράζουμε για 45 λεπτά περίπου. Μόλις το πολύ νερό έχει εξατμιστεί, τις βγάζουμε και τις στραγγίζουμε. Οι φακές θα πρέπει να έχουν μαλακώσει αρκετά.
Στην συνέχεια, σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το καρότο και το κολοκύθι για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνει διάφανο το κρεμμύδι.
Παίρνουμε ένα μπώλ και ανακατεύουμε τα μαγειρεμένα υλικά με την βρώμη, την ψίχα ψωμιού, το γάλα σόγιας και το πιπέρι. Ζυμώνουμε το μείγμα και πλάθουμε τα μπιφτέκια μας.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 C για 15 λεπτά ή σε τηγάνι για 1-2 λεπτά απο κάθε πλευρά.
Σερβίρουμε με συνοδεία ψητά λαχανικά και λίγο κατσικίσιο τυρί.
Demi, xoxo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου