Δύο λόγια για την αμερικάνικη γιορτή του Halloween:
Η λέξη "halloween" είναι συντομογραφία του "all hallows evening", δηλαδή της βραδιάς πριν απο την γιορτή των Αγίων Πάντων, που είναι την 1η Νοεμβρίου. Οι Άγιοι Πάντες ξεκίνησαν να εορτάζονται το 609 μ.Χ., στις 14 Μαίου, αλλά ο Πάπας Γρηγόριος ο 4ος μετακίνησε τον εορτασμό την 1η Νοεμβρίου.
Οι ρίζες της γιορτής λέγεται οτι βρίσκονται σε κέλτικες παραδόσεις και συγκεκριμένα στους εορτασμούς του Samhain, που στα παλιά ιρλανδικά σημαίνει "τέλος του καλοκαιριού". Οι Κέλτες την 31η Οκτωβρίου γιόρταζαν το τέλος της περιόδου της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα.
Τα χρώματα όπου συνδέονται με την γιορτή είναι το πορτοκαλί και το μαύρο. Το πορτοκαλί συμβολίζει την φθινοπωρινή σοδειά και το μαύρο τον θάνατο και γενικά τον "άλλο κόσμο".
Η αφετηρία του εθίμου "trick or treat", που θέλει τα μικρά παιδιά να μεταμφιέζονται και να πηγαίνουν απο σπίτι σε σπίτι, μαζεύοντας γλυκά, φθάνει στον 16ο αιώνα. Ιρλανδοί, Σκωτσέζοι και Ουαλοί μασκαρεύονταν και επισκέπτονταν διάφορα σπίτια, απαγγέλοντας ποιήματα ή και ολόκληρα τραγούδια με αντάλλαγμα το φαγητό. Αντιπροσώπευαν τις παλιές θεότητες του χειμώνα που απαιτούσαν ανταλλάγματα για καλή τύχη.
Μια εξήγηση που έχει δωθεί για το έθιμο του μασκαρέματος είναι η εξής: παλιά πίστευαν οτι οι ψυχές των πεθαμένων περιπλανόνται στην Γη ως την ημέρα των Αγίων Πάντων. Το βράδυ λοιπόν πριν απο την γιορτή, δηλαδή πριν απο το Halloween, οι ψυχές είχαν την τελευταία τους ευκαιρεία να εκδικηθούν όποιον τους έκανε κακό ενώ ζούσαν, οπότε, όσοι θεωρούσαν οτι υπήρχε λόγος να ανησυχούν, μεταμφιέζονταν για να μην τους αναγνωρίσει το πνεύμα που ζητούσε εκδίκηση.
Τα φαναράκια "jack-o-laνterns", είναι αναπόσπαστο στοιχείο των εορτασμών και χρησιμοποιούνται για να διώχνουν, υποτίθεται, μακριά τα κακά πνεύματα.
Επιπλέον υποτίθεται οτι την παραμονή των Αγίων Πάντων νηστεύουμε το κρέας και αυτό εξηγεί την πληθώρα των χορτοφαγικών εδεσμάτων που έχουν συνδεθεί με την ημέρα, όπως οι κολοκύθες, τα μήλα κλπ.
Mε αφορμή λοιπόν το Halloween είπα να το εορτάσω και εγώ με μια γλυκιά πορτοκαλί κολοκύθα. Λαχταρούσα να έρθουν εκείνες οι πρώτες κρύες μέρες του φθινοπώρου και ενώ άργησαν λίγο, είναι πλέον εδώ και μία πλούσια ζεστή σούπα είναι το μόνο που έχω στο μυαλό μου.
Η συνταγή για αυτή την βελουτέ σούπα είναι αυτό ακριβώς που θέλω, κρεμώδης χωρίς να είναι πηχτή και βαριά. Χρειάζεται και λίγο χυμό λεμονιού ώστε να μετριάσει την γλύκα της κολοκύθας και των λαχανικών .
Υλικά:
500 gr καθαρισμένη γλυκιά κολοκύθα, κομμένη σε κομμάτια
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 μέτρια καρότα, κομμένα σε ροδέλες
1 μέτρια πατάτα, κομμένη σε κομάτια
1 μέτρια πατάτα, κομμένη σε κομάτια
1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
μισό κουτ, γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
λίγη κρέμα γάλακτος για το σερβίρισμα
χυμό λεμονιού
Προετοιμασία - Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει, ανακατεύοντας τακτικά για να μην αρπάξει. Στην συνέχεια προσθέτουμε την κολοκύθα, την πατάτα, τα καρότα, το σκόρδο, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
Δυναμώνουμε την φωτιά στο δυνατό και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Αμέσως μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά και βάζουμε το καπάκι, αφήνοντας το να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Μόλις η σούπα είναι έτοιμη, αποσύρουμε απο το μάτι της κουζίνας και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Έπειτα σιγά σιγά παίρνουμε ποσότητες απο τα λαχανικά μάζι με αρκετό ζουμί και τα αλέθουμε στο μπλέντερ μέχρι να έχουν την μορφή πολτού με απαλή και κρεμώδη υφή.
Στο σημείο αυτό δοκιμάζουμε την γεύση της και εαν επιθυμούμε λίγο αλάτι/πιπέρι το προσθέτουμε. Επίσης ελέγχουμε την πυκνότητα της σούπας. Αν είναι πολύ πηχτή τοτε την αραιώνουμε με λίγο ζεστό νερό.
Έπειτα σιγά σιγά παίρνουμε ποσότητες απο τα λαχανικά μάζι με αρκετό ζουμί και τα αλέθουμε στο μπλέντερ μέχρι να έχουν την μορφή πολτού με απαλή και κρεμώδη υφή.
Στο σημείο αυτό δοκιμάζουμε την γεύση της και εαν επιθυμούμε λίγο αλάτι/πιπέρι το προσθέτουμε. Επίσης ελέγχουμε την πυκνότητα της σούπας. Αν είναι πολύ πηχτή τοτε την αραιώνουμε με λίγο ζεστό νερό.
Demi, xoxo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου