Έχουμε φτάσει στα μισά σχεδόν του πρώτου μήνα του 2016 και ενώ ήθελα να σας δώσω γλυκές συνταγές, έχω ακόμα μια αλμυρή. Λέτε να έχουμε ανατροπές στο blog μου για αυτή την χρονιά? Θα δείξει.. Για σήμερα σας έχω την πιο πετυχημένη συνταγή για τις πιο τέλειες τραγανές πατάτες φούρνου!
Είναι δύσκολη υπόθεση οι πατάτες φούρνου. Φαίνεται εύκολο, αλλά για να φτάσεις στο τέλειο αποτέλεσμα χρειάζονται μερικά μικρά μυστικά! Δεν μπορεί να είναι ωμές, δεν πρέπει να είναι καμμένες ούτε και διαλυμένες. Πρέπει να κρατάνε το σχήμα τους, να έχουν όσο λάδι πρέπει, το σωστό αλάτι και τότε μπορεί να κλέψουν την παράσταση στο τραπέζι ακόμα και δίπλα στην θέση του καλύτερου ψητού.
Αυτή η συνταγή λοιπόν δίνει πάντα το σωστό και καλύτερο αποτέλεσμα, πετυχαίνοντας να έχουν σχηματίσει μια ωραία τραγανή κρούστα απ'έξω και στο εσωτερικό τους να είναι απαλές, λιώνοντας στο στόμα. Το μυστικό είναι τα μυρωδικά και το βούτυρο που σε συνδυασμό με το λάδι κάνουν την τέλεια κρούστα. Εάν αντικαταστήσετε το βούτυρο με λίπος πάπιας ή χήνας, οι θερμίδες μπορεί να ανεβαίνουν αλλά αυτό που θα δοκιμάσετε δεν θα συγκρίνεται με τίποτα.
Υλικά:
1kg πατάτες,καθαρισμένες και κομμένες σε ίδιο περίπου μέγεθος (εγώ χρησιμοποίησα baby πατάτες)
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελαιόλαδο
μερικές σκελίδες σκόρδο
ξύδι απο κόκκινο κρασί
βούτυρο (περίπου 50gr)
ξύσμα λεμονιού
φρέσκο θυμάρι
Προετοιμασία - Εκτέλεση:
Αρχικά πλένουμε τις πατάτες με κρύο νερό για να καθαριστούν απο χώμα ή οτιδήποτε άλλο. Τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε ίδιο μέγεθος έτσι ώστε όλες να είναι στο ίδιο μέγεθος.
Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και βράζουμε για 6 με 7 λεπτά μέχρι να μπορούμε να τις τσιμπήσουμε με το πηρούνι αλλά να είναι ακόμα σκληρές στο εσωτερικό.
Σουρώνουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε για 3 λεπτά να στεγνώσουν λίγο. Μετά δίνουμε στο σουρωτήρι ένα μικρό κούνημα ώστε να ανακατευτούν οι πατάτες και να "σπάσουν" ελαφρώς (αυτό θα τις βοηθήσει να γίνουν σούπερ τραγανές αργότερα).
Ταυτόχρονα έχουμε ήδη προθερμάνει τον φούρνο στους 180 C στον αέρα.
Βάζουμε τις πατάτες σε μία στρώση στο ταψί, προσθέτουμε το βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε έτσι ώστε να πάει παντού το βούτυρο.
Βάζουμε το ταψί στο ζεστό φούρνο και ψήνουμε για 45 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσό χρώμα.
Και τώρα το μαγικό και πιο σημαντικό σημείο της διαδικασίας. Βγάζουμε τις πατάτες απο τον φούρνο και με ένα κουτάλι πιέζουμε απαλά (χωρίς να τις λιώσουμε) έτσι ώστε να αυξηθεί η επιφάνειά τους.
Σε ένα μικρό μπώλ βάζουμε μια καλή κουταλιά (της σούπας) ελαιόλαδο, το φρέσκο θυμάρι, το σκόρδο, λίγο ξύδι και ανακατεύουμε λίγο. Περιχύνουμε τις πατάτες και ρίχνουμε και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε πάλι τις πατάτες ώστε να πάνε όλα τα υλικά παντού στο ταψί.
Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο για 40-45 λεπτά μέχρι να γίνουν τέλειες, τραγανές και νόστιμες.
Πριν τις σερβίρουμε, βάζουμε τις πατάτες σε μια πετσέτα ώστε να στραγγίξουν το περιττό λίπος. Σερβίρονται ζεστές και τέλεια σαν συνοδευτικό με ψητό κοτόπουλο ή κόκκινο κρέας.
Demi, xoxo
Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και βράζουμε για 6 με 7 λεπτά μέχρι να μπορούμε να τις τσιμπήσουμε με το πηρούνι αλλά να είναι ακόμα σκληρές στο εσωτερικό.
Σουρώνουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε για 3 λεπτά να στεγνώσουν λίγο. Μετά δίνουμε στο σουρωτήρι ένα μικρό κούνημα ώστε να ανακατευτούν οι πατάτες και να "σπάσουν" ελαφρώς (αυτό θα τις βοηθήσει να γίνουν σούπερ τραγανές αργότερα).
Ταυτόχρονα έχουμε ήδη προθερμάνει τον φούρνο στους 180 C στον αέρα.
Βάζουμε τις πατάτες σε μία στρώση στο ταψί, προσθέτουμε το βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε έτσι ώστε να πάει παντού το βούτυρο.
Βάζουμε το ταψί στο ζεστό φούρνο και ψήνουμε για 45 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσό χρώμα.
Και τώρα το μαγικό και πιο σημαντικό σημείο της διαδικασίας. Βγάζουμε τις πατάτες απο τον φούρνο και με ένα κουτάλι πιέζουμε απαλά (χωρίς να τις λιώσουμε) έτσι ώστε να αυξηθεί η επιφάνειά τους.
Σε ένα μικρό μπώλ βάζουμε μια καλή κουταλιά (της σούπας) ελαιόλαδο, το φρέσκο θυμάρι, το σκόρδο, λίγο ξύδι και ανακατεύουμε λίγο. Περιχύνουμε τις πατάτες και ρίχνουμε και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε πάλι τις πατάτες ώστε να πάνε όλα τα υλικά παντού στο ταψί.
Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο για 40-45 λεπτά μέχρι να γίνουν τέλειες, τραγανές και νόστιμες.
Πριν τις σερβίρουμε, βάζουμε τις πατάτες σε μια πετσέτα ώστε να στραγγίξουν το περιττό λίπος. Σερβίρονται ζεστές και τέλεια σαν συνοδευτικό με ψητό κοτόπουλο ή κόκκινο κρέας.
Μιλάμε για τις τελειότερες πατάτες φούρνου!!! Απολαύστε!
Demi, xoxo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου