Απο τις πιο συγκλονιστικές μυρωδιές σε μια σπιτική κουζίνα, είναι κατά την γνώμη μου (και δεν νομίζω να βρεθούν πολλοί να διαφωνήσουν) η μυρωδιά του καλοψημένου ψωμιού! Το ψήσιμο, η μυρωδιά, η προσμονή, η ζεστασιά. Να βγαίνει το ψωμί απο το φούρνο φουσκωμένο και τόσο ελκυστικά ξεροψημένο και καβουρδισμένο.
Η συνταγή για αυτό το ψωμί μπύρας είναι μια εύκολη, γρήγορη, άκρως γευστική και απολαυστική που θα καλύψει ευχάριστα όλες σας τις αισθήσεις. Η κρούστα του είναι τραγανή και σκληρή ενώ στο εσωτερικό του η ψίχα κρατάει και δε θρυμματίζεται, κάνοντας το ψωμί ιδανικό και για σάντουϊτς παντός είδους. Επίσης όταν έχω παρέα στο σπίτι, είναι ένα ψωμί που μου αρέσει να το σερβίρω με ποικιλία αλλαντικών και τυριών και ένα μπουκάλι καλό κρασί και γίνεται ο ιδανικός μεζές για κάτι ελαφρύ.
Δεν είναι καθόλου δύσκολο να το φτιάξετε και δεν απαιτεί πολύ χρόνο, οπότε σας εύχομαι να το δοκιμάσετε άμεσα και να το ευχαριστηθείτε!
Υλικά:
500 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουτ.σούπας θυμαρίσιο μέλι
1 κουτ.γλυκού αλάτι
330 ml μπύρα
100 gr γραβιέρα(τριμμένη)
1 κουτ.γλυκού ρίγανη
1 κουτ.γλυκού φρέσκο θυμάρι
2 κουτ. σούπας σουσάμι
Προετοιμασία - Εκτέλεση:
Αρχικά βάζουμε σε ένα μπωλάκι το μέλι και το ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί μέχρι να αραιώσει. Παράλληλα σε ένα μεγάλο μπώλ ρίχνουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι, την μπύρα, την γραβιέρα, τα μυρωδικά και το μέλι. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας όλα τα υλικά (το ζυμάρι θα κολλάει αρκετά στα χέρια, αλλά μην ανησυχείτε έτσι θα πρέπει να είναι).
Σε μια μακρόστενη φόρμα βάζουμε λαδόκολλα ή λαδώνουμε πολύ καλά. Ρίχνουμε μέσα την ζύμη και δίνουμε σχήμα φραντζόλας. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι να πάει παντού.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 C (στις αντιστάσεις) για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.
Μόλις το βγάλουμε απο τον φούρνο, το αφαιρούμε και απο την φόρμα ώστε να πάρει αέρα παντού και να μην μας νοτίσει.
Απολαύστε φρέσκο και ζεστό σπιτικό ψωμί!
Demi, xoxo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου