Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Κλασσική γαλλική κρεμμυδόσουπα

Η γαλλική κρεμμυδόσουπα αποτελεί το πιο δηλοφιλές και χαρακτηριστικό πιάτο της κλασσικής κουζίνας της Γαλλίας. Είναι ιδανική για κρύες βραδιές παρέα με ένα ποτήρι κρασί, χορταστική και τόσο νόστιμη που γίνεται η ακαταμάχητη χειμωνιάτικη συντροφιά. 




Παρ'ολη την ταπεινότητα των υλικών της και την σχετικά απλή διαδικάσια, είναι σίγουρα μια αφορμή για να κάνεις ένα τραπέζι με φίλους καθώς προκαλεί ευχάριστα με την γεύση της και τους αφήνει όλους ενθουσιασμένους.

Υλικά:

5 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
3 κουτ, σούπας βούτυρο
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
2 κουτ. σούπας αλεύρι
100 ml λευκό κρασί
1 lt ζωμό λαχανικών
πιπέρι 
αλάτι
4 φέτες τόστ 
τυρί τριμμένο της αρεσκείας μας (εγώ χρησιμοποίησα παρμεζάνα)



Προετοιμασία - Εκτέλεση:

Αρχικά καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε ροδέλες ή λεπτές φέτες.


Στο μάτι της κουζίνας, βάζουμε μια κατσαρόλα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σωτάρουμε για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας τα κάθε λίγο, ώστε να χάσουν τα υγρά τους αλλά να μην μας καούν.



Μετά τα πρώτα 20 λεπτά σωτάρισμα, ρίχνουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε για 5 λεπτά ακόμα ώστε να καραμελώσουν, να πάρουν χρώμα και γεύση. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά.



Καθώς το αλεύρι αφαιρεί τα υγρά, προσθέτουμε αμέσως το κρασί και αφήνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μειωθεί ως την μέση το υγρό και να εξατμιστεί όλο το αλκοόλ αφήνοντας μόνο την γεύση.


Προσθέτουμε τον ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε για 20 με 25 λεπτά, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. 


Στο μεταξύ, μπορούμε να φτιάξουμε τα κρουτόν. Παίρνουμε τις φέτες του τόστ και τις κόβουμε στα τέσσερα, σε μικρότερα κομμάτια. Σε ένα ταψί βάζουμε τις φέτες να φρυγανιστούν καλά, για να μπορέσουν να επιπλεύσουν στην σούπα ως κρουτόν και να μην διαλυθούν. Μόλις γίνουν τις αφαιρούμε απο τον φούρνο.



Μόλις γίνουν τα κρουτόν, θα έχει γίνει και η σούπα οπότε και την αποσύρουμε απο το μάτι για να πέσει η θερμοκρασία της. 


Προθερμαίνουμε το γκρίλ στους 200 C. Βάζουμε την κρεμμυδόσουπα σε ατομικά πυρίμαχα σκέυη, προσθέτουμε τα κρουτόν και απο πάνω το τριμμένο τυρί. 



Τα τοποθετούμε στο ψηλό ράφι του φούρνου, κάτω απο το γκρίλ και τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο) μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει χρώμα. 


Σερβίρεται ζεστή και συνδυάζεται με ένα ποτήρι ελαφρύ κόκκινο κρασί. Bon appetit, όπως θα έλεγε και η Julia Child! 


Demi, xoxo

Υ.Γ.:

Στο βίντεο αυτό μπορείτε να απολαύσετε την Julia Child να φτιάχνει την αυθεντική συνταγή κρεμμυδόσουπας στην δική της εκπομπή.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου