Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Στην φωλιά του...ντάκου

Απο τα καλύτερα πιάτα που μας έχουν μάθει οι Κρητικοί! Μου έχουν πει οτι ο ντάκος είναι το (πρώην) φαγητό των φτωχών, την εποχή που έτρωγαν το υπόλοιπο ξερό ψωμί και δεν το πετούσαν. Τί άλλο λοιπόν είχε ένα σπίτι στην Κρήτη? Ντομάτες, τυρί φέτα, ρίγανη, ελιές και.. έτοιμο το πιάτο!




Παξιμάδι ζυμωμένο όπως ο συνηθισμένος ντάκος, με αλεύρι κρίθινο και σταρένιο και μαγιά, σε κάποιες εκδοχές με ελαιόλαδο, πάστα ελιάς ή ρίγανη, που όμως πλάθεται σε σχήμα φωλιάς πριν ψηθεί. Πρόκειται για την εξέλιξη του ντάκου, που σαν μπώλ αγκαλιάζει το περιεχόμενό του.

Υλικά:

1 παξιμαδόκουπα


2-3 ώριμες ντομάτες
ντοματίνια κομμένα 
1 αγγούρι
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
πράσινη πιπεριά
φέτα τριμμένη
ρίγανη 
ελαιόλαδο


προεραιτικά ελιές και κάπαρη

Προετοιμασία - Εκτέλεση: 

Αρχικά περνάμε την ντομάτα απο τον τρίφτη, κόβουμε τα ντοματίνια, το αγγούρι, το κρεμμύδι και την πράσινη πιπεριά. Ρίχνουμε την ντομάτα μέσα στην παξιμαδόκουπα και απο πάνω τα υπόλοιπα υλικά. Τρίβουμε την φέτα, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, ρίγανη και σερβίρουμε.


Καλή σας όρεξη,

Demi, xoxo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου