Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Βασιλόπιτα κέικ με φανταστική γεύση και άρωμα!

Καλησπέρα σας! Το 2015 έφτασε στο τέλος τους και το blog κλείνει με τελευταία συνταγή για φέτος, μα τί άλλο απο βασιλόπιτα!





Μια βασιλόπιτα κέικ, αρωματική, γευστική με έντονη γεύση του πορτοκαλιού, του κονιάκ, των μπαχαρικών και της βανίλιας, έρχεται να σας ξεσηκώσει αμέσως μόλις μπει η νέα χρονιά. Είναι μια συνταγή για βασιλόπιτα που θα σας ενθουσιάσει αλλά και ακόμα αν δεν την φάτε ως γιορτινό έδεσμα, μπορείτε κάλλιστα να το απολαύσετε σαν ένα απλό κέικ οποιαδήποτε μέρα του χρόνου.
Σε κάθε περιοχή της Ελλάδας η βασιλόπιτα έχει και μια ιδιαιτερότητα είτε ως προς την γεύση, την υφή είτε ως προς την διακόσμηση της. Έτσι έχουμε την τριφτή βασιλόπιτα που λέγεται έτσι γιατί η ζύμη της τρίβεται σαν μπισκότο, την παραδοσιακή Πολίτικη που είναι σαν τσουρέκι, την Ηπειρώτικη που είναι κρεατόπιτα (!) αλλά και την πιο σύγχρονη (αυτή που θα φτιάξουμε σήμερα) που είναι ένα αρωματικό κέικ σε πολλές παραλλαγές, αρώματα και γεύσεις.


Υλικά:

500 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 
250 gr βούτυρο (1+1/2 φλυτζ.τσαγιού) σε θερμοκρασία δωματίου, συν λίγο ακόμα για το βουτύρωμα της φόρμας
440 gr ζάχαρη κρυσταλλική (2+1/2 φλυτζ.τσαγιού)
4 αυγά μεσαίου μεγέθους
260 ml γάλα (1+1/4 φλυτζ.τσαγιού)
2 κουτ.γλυκόυ κανέλα
1 κουτ.γλυκού γαρίφαλλο
1 λοβό βανίλιας
φρεσκοστυμμένο χυμό απο 1/2 πορτοκάλι
1/2 σφηνάκι κονιάκ 
ξύσμα πορτοκαλιού
ζάχαρη άχνη για την διακόσμηση

Προετοιμασία - Εκτέλεση:

Στο μπώλ του μίξερ (ή σε ένα μεγάλο μπώλ) χτυπάμε το βούτυρο για λίγα λεπτά, μέχρι να αφρατέψει. Ρίχνουμε τμηματικά την ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα. Στην συνέχεια ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, χτυπώντας τα πολύ καλά. 


Συνεχίζουμε το χτύπημα και μετά προσθέτουμε το γάλα. Ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρίφαλλο και την βανίλια. Για τον λοβό της βανίλιας, τον βάζουμε σε ένα ξύλο κοπής και με την μύτη ενός κοφτερού μαχαιριού, τον χαράσουμε κατά μήκος και τον ανοίγουμε στα δύο. Με την πίσω μεριά του μαχαιριού "ξύνουμε" το εσωτερικό του πιέζοντας απαλά για να πάρουμε όλα τα μικροσκοπικά καφέ σποράκια.


Έπειτα ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι μέσα στο μπώλ του μίξερ και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα εως ότου ενσωματωθούν πολύ καλά όλα τα υλικά. Τέλος ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα σιλικόνης για να πάει παντού.


Παίρνουμε την φόρμα του κέικ, την βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά (σιμιζάρουμε) τινάζοντας το περιττό αλέυρι απο την φόρμα. Αυτό θα βοηθήσει να "γλιστράει" στα τοιχώματα το κέικ καθώς ανεβαίνει και φουσκώνει.



Έχουμε ήδη προθερμάνει τον φούρνο στους 180 C. Βάζουμε στην φόρμα το μείγμα (μην ξεχάσετε να βάλετε το φλουρί!), την τοποθετούμε στο μεσαίο ράφι και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στους 160 C. Αφού περάσει ο προτεινόμενος χρόνος, ελέγχουμε εαν ψήθηκε το κέικ βυθίζοντας την λάμα ενός μαχαιριού στην "καρδιά" του κέικ. Αν βγεί στεγνή, είναι ψημένο.
Βγάζουμε την φόρμα απο τον φούρνο, αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και έπειτα ξεφορμάρουμε για να το στολίσουμε.




Ας κόψουμε λοιπόν την φετινή βασιλόπιτα με χίλιες ευχές σε όλες και όλους στον κόσμο!


Καλή και Γλυκιά Χρονιά! Ευτυχισμένο το 2016!!! 


Τα ξαναλέμε του χρόνου.

Υ.Γ.:

Happy New Year!



Demi,xoxo


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου